Radovi mladih pera

Tjedan Anamarije Mutić: Ribar Palunko i njegova žena

bebo, konačno si mogu priuštiti
da plešeš dok doručkujem
rekao si
sretan kao dijete tupkavši
žličicom obraze u ritmu

nabasat ćemo konačno na veliki plakat koji promovira
ključ koji ne prestaje biti ključ ni kad ga koristimo u vrtu
ili u svrhu partenogeneze
ili kad u svitanje njime na petit kekse razmazujemo
tužno što noću nasjedne na očne duplje unatoč žmirenju

noću me okupiraju tužnoće
al dobro je sve
ti rašutaš cjeloću boli i izvučeš
mir dodirujući usnama
pretjerano pažljivo kožu nabranu
dugogodišnjim bdijenjem
obećaš da ćemo imati ključ
mada: što će nam nešto univerzalno
ipak: bebo, konačno si mogu priuštiti

spavaj dalje
budi jutro
budi dijete

i budem

dočekamo doručak
plešem i dotičem se
cijela sam posuda sa svemirom u koju ujutro piškiš

svemiru u ljušturi kraljice nakon oslobođenja
manjka toksina
rekao si
gurkajući mi nosom pramen kose za uho
prostrujiš tako zelenilom moje psihe
postajem tek posuda s balansom, srećom i djetetom

nedugo nakon smiraja
počneš s nesvjesnim tupkanjem u ritmu
tren o svoje
tren o moje obraze

i budem svemir


Anamarija Mutić rođena je 14. rujna 1998. godine u Požegi. Završila je prirodoslovno- matematičku Gimnaziju u Požegi. Studira hrvatski jezik i književnost i pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Splitu.

  1. godine pobijedila je na literarnim natječajima Goranovo proljeće, Moja Fejs priča i Volim Hrvatsku. 2015. godine sudjelovala je na državnoj smotri LiDraNo za literarne radove i osvojila drugo mjesto na međunarodnom natječaju Mihajlo Kovač za poeziju u kategoriji srednjih škola. 2016. godine ponovo je osvojila prvu nagradu na Goranovom proljeću i natječaju Po(e)zitiva.

Radovi Anamarije Mutić objavljeni su u zborniku “Župančićeva Frulica” , “Zborniku savremene ljubavne poezije”, dva puta u časopisu Filozofskog fakulteta u Splitu “The Split Mind”, zborniku “Višeglasje: Zbornik odabranih pjesama 6. Europskog Fejsbuk pjesničkog festivala”, zborniku “Džepni oblak”, antologiji “Poslednji cvetovi zla”, zborniku “Kaži mi tko si”, te zborniku „Fiknjimu u glavu“ Kluba studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

U svibnju 2016. godine Anamarija je sudjelovala u finalu International Music and Poetry Festa, a u listopadu iste godine široj se publici predstavila na skupnoj izložbi konceptualne umjetnosti u Splitu Art Adria Annale, kao najmlađi umjetnik.

  1. godine plasirala se u finale International Music and Poetry Festa u obje kategorije (za skladbu i poeziju), te osvojila drugo mjesto u kategoriji poezije. Iste godine proglašena je laureatom natječaja za najbolji pjesnički rukopis 28. Pjesničkih susreta “Drenovci 2017.” nakon čega je s Drenovačkom knjižnicom sklopila autorski ugovor za zbirku pjesama „Neured do presreće“, te je pohvaljena na manifestaciji Goranovo proljeće u kategoriji srednjih škola. U kolovozu 2017. ušla je u konkurenciju za nagradu „Na vrh jezika“.

U rujnu 2015. godine izdala je samostalnu zbirku pjesama “Kaktus slavi rođendan”. Uz poeziju sklada i glazbu, te je  2016. godine izdala  svoj prvi singl “Naš svijet”.

 

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori