Nikad ne bi pogodio!

Nepoznata priča o Velom Joži

Ovo je jedna nepoznata priča o Velom Joži. On je po mojem mišljenju simbol Istre.

Veli Jože je bio vrlo snažan pa su mu i teški poslovi bili laki. Jedan dan jedna starica ga je pitala može li joj pomoći. On je rado prihvatio jer je jako volio pomagati drugima. Pitao ju je što treba napraviti i ona mu je rekla da njezina kćer želi da se useli s njom i kako joj treba odnijeti krevet u kćerinu kuću. Njezina kuća je bila mala i imala je dvije stolice, stol i krevet od slame. Kćer joj se udala za feudalca pa je živjela luksuzni život, ali nakon nekog vremena nije bila zadovoljna brakom i htjela je ostaviti supruga. Znala je da ako ostavi muža majka joj ne bi imala dobru zdravstvenu njegu.

Veli Jože je rado pomogao i odnio je krevet u kćerinu kuću. Kada je došao ispred kuće, starica je zvala kćer da otvori vrata. Njezin muž joj je rekao da pusti da vrata otvori kmet, ali ona je ih je svejedno otvorila. Veli Jože je unio krevet unutra i starica je sjela za stol. Muž je pitao ženu zašto ga nije poslušala, a ona mu je odgovorila: „Kakva bi ja to bila kćer da vlastitoj majci ne otvorim vrata?“

Veli Jože ju je čuo i bio je presretan jer je  uvidio da iako je udana za feudalca i bogata je svejedno brine se za svoju majku i ne želi da se kmetovi brinu o njoj. Starica i kćer su se zahvalile Joži, a muž je otišao u svoju spavaću sobu.

Veli Jože je odlučio otići svojoj majci i te noći prespavati kod nje.

Mateo Petrić, 7.c

OŠ Šijana, Pula

mentor: Vladimir Papić

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori