Nikad ne bi pogodio!

Vučedolska golubica – simbol mog zavičaja

Svaki grad, županija ili država poznata je po nekom simbolu, građevini ili osobi. Iz ranog djetinjstva slušam o Vučedolskoj golubici za koju kad čujem odmah pomislim na svoj zavičaj.
Vučedolska golubica pronađena je na poznatom arheološkom nalazištu Vučedol u Vukovaru. Stari Vučedolci živjeli su u ovalnim kućama od pletenog šiblja prekrivenog slamom. Bavili su se poljoprivredom, stočarstvom i imali su veoma razvijenu metalurgiju. Metalurška radionica na Vučedolu s razlogom je odvojena od ostatka naselja. Lijevanje bakra je veoma opasan posao. Prilikom topljenja bakra oslobađa se otrovni plin koji se udisanjem taloži u tijelu ljevača. Zbog toga svi ljevači bakra s vremenom postanu hromi. Čitala sam da je zapravo ta vučedolska golubica predstavljala metalurga i da ona nije bila golubica nego vjerojatno jarebica. Jarebice su ptice koje su također živjele udaljene od drugih, skrivene u šipražju. One bi u slučaju opasnosti glumile da su ozlijeđene i hramale bi kako bi odvukle predatora od svojih mladunaca. Kada bi predator mislio da će nadmoćno savladati svoju žrtvu i opušteno joj prišao, jarebica bi, kada bi se dovoljno udaljila od gnijezda, svom snagom poletjela i tako spasila sebe i ptiće. To me podsjeća na ratnu povijest moga grada koji je također bio žrtva za slobodu moje cijele domovine i svih njenih stanovnika, a sada je poput golubice postao simbol mira.
Vučedolska golubica ukrašena je bijelim šarama koje me podsjećaju na čipku, odnosno na ručne radove i pokazuju da su i u davnoj prošlosti stanovnici mog zavičaja bili maštoviti, vrijedni i kreativni i u naslijeđe nam ostavili sve čime se mogu ponositi.

Anđela Simeunović, 3.a

OŠ Nikole Andrića, Vukovar

Učiteljica: Marijana Kršić

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori