Vitezovi Proljetne livade

Zločesti patuljak

Jednoga ljetnog poslijepodneva Vanček se šetao šumom i čuo je pucketanje grančica kao da ga netko slijedi. Kada se okrenuo, vidio je patuljke Ljubeka i Lilu kako se pokušavaju sakriti. Upitao ih je zašto ga slijede, a oni su mu odgovorili da su ga slijedili da vide je li istina da je on palio šumu. Vanček im je rekao da nije, ali oni su mu rekli da idu po Vitezove Proljetne livade i onda neka oni sude. Nitko osim Lile nije čuo da je Ljubek dodao: „I riješe te tvojeg položaja.“

Kada su svi izašli iz šume, Jago zvan Mali, Picek i Filip došli su do Vančeka i počeli ga ispitivati gdje je bio. Rekli su da su bili jako zabrinuti za njega. Ljubek je odmah potrčao Filipu i rekao kako sumnja da Vanček pali šume. Filip se začudio i rekao da će još vidjeti. Drugog dana otišao je do šumskog mudraca – sove Miška. Miško je rekao Filipu da Vanček to nije mogao učiniti zato što su se svakog dana igrali kauboja i Indijanaca, ali da je svojim oštrim vidom vidio Ljubeka kako se šulja šumom. Filip je odlučio sve istražiti. Počeo je pratiti Vančeka. Jednom je vidio Lilu i Ljubeka kako se skrivaju u šumi pa mu je nešto postalo sumnjivo. Da vidimo… Vanček tvrdi da je dobar, Ljubek tvrdi da Vanček pali šume, Lila nikada ne govori, a to može značiti da nešto skriva. „Znam!“ viknuo je Filip. Sjetio se da mu je mama pričala o ljetnim požarima. Filip je otišao iz šume i počeo tražiti Lilu i Ljubeka po vrtu, no tamo ih nije prepoznao, ali je vidio jako puno drugih patuljaka. Tada je Filipova mama došla u vrt tako da se patuljci nisu usudili micati. Filip je svakom patuljku pogledao naljepnicu na đonu na kojoj je pisalo ime svakog od njih. Dok je Filip drugima gledao naljepnice, Ljubek je šmugnuo i ostavio Lilu Filipu. Kad je Filip došao do nje, ona se rasplakala i sve mu priznala. Filip se naravno naljutio, ali je bio zadovoljan jer je doznao istinu. Sada samo treba naći Ljubeka i očitati mu lekciju o laganju. Filip je pozvao ostale Vitezove Proljetne livade da nađu Ljubeka i dovedu ga njemu, a Filip će sam pretražiti kuću. Picek je pretražio livadu, a Benđi rijeku i sve oko nje. Filip je počeo od svoje sobe koja se nalazila na prvom katu kuće. Gledao je u ormar, ali Ljubeka nije bilo. Zatim je pogledao u škrinju u kojoj ga također nije bilo. Nije bio ni u ladicama ni na Filipovom radnom stolu. Filip je zatim pogledao u škrinju i krajičkom oka vidio Ljubeka kako puže u mračniji kut ispod kreveta da bude manje primjetan. Filip ga je povukao za nogu, ali se Ljubek primio za krevet i nije ga puštao. Filip je razmislio i poškakljao Ljubeka po stopalu da se pusti i to je uspjelo.

Otišli su u vrt te ga je Filip privremeno kaznio zabranom izlaska iz vrta i morao je svakodnevno orati s glistama po vrtnim gredicama dok Lila jednako dugo nije smjela izaći iz vrta. Sve je konačno opet bilo normalno i svi su ponovno bili sretni osim Ljubeka i Lile.

Talia Drašković, 6. C i Petar Dragia, 3. A

OŠ Petra Zrinskog, Zagreb

Mentorica: Dijana Grbaš Jakšić

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori