Vitezovi Proljetne livade

Šumski svijet

Ivančica je bilo posvuda, i po livadama i po vrtovima, a Vanček se stalno divio njihovoj ljepoti. Štoviše, napisao je nekoliko pjesama o ivančicama, čak i jednu baladu. Šuškalo se da potajno radi i na mjuziklu u kojem bi sve uloge imale ivančice. Mjuzikl bi, pretpostavljate, veličao ivančice, što nije ni čudno jer je zaista divno vidjeti livadu punu ivančica na kojoj se lagano njišu u ritmu povjetarca oponašajući osmice u valceru.

S obzirom na to da je Vanček toliko volio ivančice, prvi se ujutro ustajao da bi ih otišao zaliti. No, jednog jutra, kada je Vanček došao zaliti ivančice, primijetio je veliki znak: GRADI SE!

Vanček je potrčao do tajnog skrovišta Vitezova Proljetne livade da im priopći vijesti. Vanček je utrčao u kuću kada su ostali vitezovi doručkovali. Za doručkom su razgovarali tko bi mogao nešto graditi na njihovoj livadi.

„Mogla bi to biti prepelica Li Je Pa. Ona se nedavno doselila iz Japana pa treba mjesto za život“, reče Filip.

„Patuljci imaju tajne sastanke već mjesecima, možda oni nešto planiraju“, rekao je Vanček.

Vitezovi završe doručak sa zaključkom da će dogovoriti sastanak s patuljcima i sa šumskim bićima.

Došao je dan sastanka. Svi patuljci, vitezovi i šumska bića našli su se na livadi. Kada su se svi smjestili, Filip je počeo: „Kao što svi znate, okupili smo se ovdje da saznamo tko želi izgraditi kuću na našoj livadi.“ Nakon što je Filip to rekao, svi su se patuljci sumnjivo pogledali. Ostali su shvatili da se patuljci ponašaju čudnije nego inače. Vanček upita patuljke: „Jeste li to možda vi? Znamo da imate tajne sastanke već mjesecima.“ Patuljci su ostali u tišini osim patuljka Štefa. On je krenuo govoriti istinu, ali ga ostali patuljci krenu utišavati. Sada su svi saznali da su to patuljci, a ne prepelica Li Je Pa. Vitezovi Proljetne livade i sva šumska bića pobunila su se protiv patuljaka.

U svoj toj zbrci javila se prepelica Li Je Pa: „Imam prijedlog koji bi pomogao i patuljcima i vitezovima i šumskim bićima. Sutra se vraćam u Japan, a prije Japana posjetit ću Francusku gdje ima jako puno šuma i livada na kojima se može graditi koliko se god kuća želi! Patuljci se mogu preseliti tamo.“ Svima se svidio njezin prijedlog. Sutradan ujutro svi su se patuljci, osim Vančeka i njegove obitelji, spakirali i otišli s prepelicom Li Je Pom u Francusku. Nekoliko mjeseci kasnije u Filipovu je poštu došla razglednica iz Francuske na kojoj je pisalo: „Lijepo se provodimo u Francuskoj. Vidimo se za Božić! Lijep pozdrav! Patuljci.“

Kada su patuljci došli za Božić, gledali su mjuzikl Ivančice koji je skladao Vanček i svi su se prekrasno proveli.

Lara Čabraja Rukavina, 3. A i Enea Kulenović Gudan, 6. A

OŠ Petra Zrinskog, Zagreb

Mentorica: Dijana Grbaš Jakšić

 

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori