Vitezovi Proljetne livade

Vesta ježa Bocka

Jednoga lijepog jesenskog dana Filip, Picek i Vanček hodali su šumom i skupljali kestenje s tla. Osim vjetra začulo se i plakanje. Picek je prvi primijetio plač s pomoću svojeg oštrog sluha. Obavijestio je druge vitezove i krenuli su u smjeru plača. Iza jednoga grma našli su ježa Bocka koji je plakao. „Što nije u redu? Zašto plačeš?“ pitao je Filip. „Bodlje su mi preoštre i opasne. Nitko ne želi biti u mojoj blizini. Nemam prijatelja“, odgovorio je jež Bocko kroz suze.

Vitezovi su predložili mnogo ideja, no nijedna nije bila rješenje Bockova problema. Svaka je ideja imala svoj nedostatak: Bocko ne bi mogao skupljati hranu, micati noge ili bi je jednostavno bilo nemoguće izvesti. Tada se Filip sjetio još jedne ideje: „Mogli bismo posuditi vunu ovce Jane, a moja bi ti mama mogla isplesti debelu vestu. Vesta će sakriti bodlje i imat će gumbe da je možeš skinuti i prikupljati plodove“, objasnio je Filip. Svi su bili oduševljeni tom idejom i vitezovi su uskoro krenuli prema kući ovce Jane. Njezina je kuća blizu rijeke pa su putem sreli Benđija, riječnog delfina. Kako su Jana i Benđi bili susjedi i prijatelji, a Jana je dugovala Benđiju uslugu, dala je svoje runo vitezovima kao otplatu duga Benđiju. Svi su krenuli prema Filipovoj kući gdje su obojili vunu u različite boje. Filip je bio zadužen za crvenu, Vanček za plavu, Picek za žutu,  Benđi za ljubičastu, Filipova susjeda glista Zorica za zelenu, a ovca Jana za narančastu.  Nakon što su uljepšali svu vunu, Filip ju je odnio svojoj mami da isplete vestu. Nakon nekog vremena Bockova šarena vesta konačno je bila gotova. Sve što je nedostajalo bila su tri mala gumba. Filip je uzbuđeno gledao dok je mama na vestu šivala tri lijepa plava gumba.

Kada je jež Bocko vidio svoju novu vestu, bio je oduševljen. Ne samo da je dobio puno novih prijatelja, već je dobio i puno komplimenata od njih. Jež  se zahvalio vitezovima i sretno otrčao u šumu svima pokazati svoju novu vestu.

Dorotea Stjepčević, 6. A i Ante Alić, 3. A

OŠ Petra Zrinskog, Zagreb

Mentorica: Dijana Grbaš Jakšić

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori