Radovi mladih pera

Dani OŠ Šijana: Dubrovnik

Postojao je jedan grad. Nalazio se na moru, a osnovao ga je bog Quick. Uvijek je želio biti poseban pa je baš iz tog razloga napravio grad na moru. Quick je jako volio svoj grad i stanovnike, a pogotovo one koji su mu pomogli oko uređivanja grada.

Jednoga dana pleme Kimbo je ugledalo grad. Njegovi pripadnici bili su jako bahati, bezobrazni i zlobni. Jako su zavidjeli bogu Quicku jer ima najljepši grad na svijetu. Stanovnici grada su vidjeli Kimbavce kako proučavaju grad i išli su to javiti bogu Quicku. On je, kako bi zaštitio grad, pomoću svojih moći sagradio zidine. Kako bi još jače osigurao grad, organizirao je natjecanje za stražare. Puno stanovnika se prijavilo, no samo desetoro njih je moglo proći.

U tom natjecanju bilo je tri poligona. Prvi poligon je bio borba mačem kao i s lukom i strijelom. Drugi poligon je bilo trčanje, a treći snalaženje u prirodi. Prvi i drugi poligon su ljudi prolazili s lakoćom, no kad su došli na treći, odustajali su zbog gladi. Nitko nije znao sebi uloviti nešto za jesti. Desetoro stanovnika s najboljim prolaznim vremenom bili su odabrani za stražare zidina. Stražari su rekli da će žrtvovati svoje živote samo kako bi grad bio siguran.

Pleme Kimbo krenulo je u pohod. Bili su na konjima i približavali su se nevjerojatnom brzinom. Stražari su ih gađali strijelama, ali ni to nije pomoglo. Pleme Kimbo ubilo je stražare, postavilo ljestve na zidine i s lakoćom su ušli u grad. Naredili su cijelom gradu da se preda. Stanovnici grada su mirno izašli. Znali su da je kraj. Pleme Kimbo zarobilo je boga Quicka i osvojilo grad.

Zidine koje su okruživale grad Dubrovnik ostale su upamćene po desetoro stražara koji su žrtvovali svoje živote samo da zaštite grad.

Leon Kapeloto

OŠ Šijana, Pula

Mentor: Vladimir Papić

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori