Radovi mladih pera

Vito Jambrošić: Epika

KOMBI 07.X.2017.

Dragi Mircea,

Javljam ti se na putu za tvoju domovinu. Stali smo na benzinskoj pumpi i sjetih se napisati ti pismo. Jako se veselim našem skorom susretu, te sam odlučio još nešto reći ti o sebi.
Jako volim školu, zapravo obožavam je! Volim sve predmete; biologiju, kemiju, fiziku, matematiku, povijest i hrvatski. No jedna grana hrvatskog za mene je posebna. Ne znam za tebe, no meni je od svega najljepša književnost. Književnost je nešto posebno, književnost obuhvaća i liriku i epiku i dramu. U lirici možeš pronaći osjećaje pisca; pjesme koje mogu tvoje srce obasjati srećom, uplašenosti, tugom, hrabrošću, te stihove zvučne poput pjeva ptica.
Drama je obuhvaćena raznim likovima, lutkarijama, predstavama i smijehom, jer glumci koji izvode tu neku predstavu postanu drugi ljudi u nekom drugom svijetu. No epika, ta epika, nešto je najljepše u književnosti. Tko se domogne epike, nije više samo običan čovjek, onaj koji čita epiku nije samo prosječni čitač, onaj koji piše epiku nije samo običan pisac.

Epika je magija, čarolija, poseban svijet samo za sebe! Epika ima i osjećaje, epika ima i likove, ima i smijeha i tuge, ali ona osoba koja ju ima je bolji čovjek. Njen čitatelj sad je junak u nekoj priči. Njen pisac stvaratelj je novih svijetova, osjećaja, likova, prilika i neprilika. Svi smo mi u duši pisci, samo neki si daju truda da nešto pišu iz srca, a neki to zanemare i piše bez ikakve veze. Ja kad pišem bilo što pa čak i ovo pismo pišem iz srca. Svaki bi čovjek trebao napisati neku knjigu ili pismo, pa čak i neko svoje razmišljanje da iznese svoje osjećaje, svoje stavove, svoje radosti i svoje tuge u jednu priču.

Kad bi svaki čovjek napravio jedno djelo svijet bi bio bolje mjesto, jer svaki čovjek koji to učini je bolja osoba. Tako bi se napravila knjižnica svijeta. Svijet bi bio bogat, ali samo ako bi te priče bile iz srca.

I tako začas kreće kombi. Preporučam ti da i ti napišeš sastavak ili priču iz srca. Bit ćeš sretniji i tvoj će život biti bogatiji.

Pozdravlja te tvoj prijatelj Vito

 


Opaska uredništva: Vito je već naš stalni suradnik. Ovo pismo je već treći njegov rad koji nam je poslao. Ovaj put su u školi na satu hrvatskog jezika imali temu subjektivno opisivanje – pismo prijatelju. Vito je jučer otputovao u Rumunjsku, dio je Erasmus programa u kojem sudjeluju izmedju ostalih i učenici iz Rumunjske pa pošto je on u 4. mjesecu ugostio jednog Rumunja on je sada otputovao k njemu na tjedan dana.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori