Radovi mladih pera

Trčka

Na jednom vrhu bora u jednom udubljenju napravila trčka gnijezdo. Izlegla je tri jajeta. Prvi dani čuvanja odmah su bili tragični. Trčka je bila ženka. Trebala je naći mužjaka. Branila je jaja od štakora i zmija. I napokon nakon sedam tjedana izlegli se mladi. Bilo ih je troje. Bili su čupavi, smeđeg perja, s kričavo narančastim vratom. Izašli su iz gnijezda. Trčkaraju po deblu. Trčka majka kupi djecu. Spušta se ljetna noć. Sova huče. Prve zrake sunca objavljuju jutro. Trčka tek probuđenim mladima donosi hranu. Dan je započeo. Trčka se s mladima šeće u polju. Ženka viđa mnoge mužjake koji se šepire. Svuda se u poljima kukuruza čuju glasovi. To su glasovi mladih mužjaka. Trčka vodi mlade u šetnju poljem. Mladi ptići čeprkaju po travi. Trčka zađe sa mladima u vinograd. Tu grožđe počelo sazrijevati. Ženka kljuca bobice i baca ih na zemlju. Mladi jedu bobe. Trčka gleda ima li opasnosti. Tamo cestom uz vinograd korača lovac s puškom.
Trčka upozori mlade. Polako ptići sa majkom počnu uzmicati. Lovac primijeti kretanje u vinogradu. Digne pušku i opali. Metak prsne i napravi u zemlji rupu. Trčka i mladi strahovito jure. Već su na livadi. Iza čovjeka sa puškom bila su dva psa ptičara. Oba su pojurila kroz vinograd pa u polje i do livade. Trčka je vidjela da su psi blizu. Maleni su protrčali i nestali u grmlju. Majka je poletjela. Psi su pretrčali livadu i uletjeli u grmlje. Tu su mladi osluškivali. Odjednom je pred njih banuo pas. Maleni ptići su se počeli od straha glasati: „Pi, pi, piu.“ Glas se prodorno širio šumom. Među dvije grlice na grani je sjedila trčka. Čula je glasove mladih. Munjevito je poletjela. Za sekundu se našla u grmu. Tu je pas već jednog ptića zgrabio za naušnicu. Trčka je skočila i kljunom razderala psu njušku. Pas je zacvilio i pobjegao. Drugi pas je dao petama vjetra vidjevši što se prvom dogodilo. Lovac s puškom je došao do grma i uperio pušku u grm. Opali! Metak pogodi jednog mlado i ono padne mrtvo na tlo. Majka dva preostala ptića prebaci sebi na leđa. Poleti. Lovac primijeti grmlju neko kretanje. Odjednom iz grmlja izleti trčka i nestane među oblacima. Lebdjela je, a na leđima su bili mladi. Trčka se spuštala i sjela na trulo deblo koje je plutalo u močvarnoj vodi. Malim očima motrila je površinu vode. „Vis, vis, vis!“ začulo se u zraku. Velika siva sjena ocrtavala se na nebeskom svodu. To je jastreb kružio vrebajući plijen. Trčka se uznemirila. Opet neka opasnost. Mladi su se zavukli u rupu debla. Jastreb se počeo približavati Trčki. Majka je poput munje jurnula i… Bum! Zaglavila je u rupi debla. Jastreb je bio sve bliže. Širio je svoje ubojite kandže spremajući se da ščepa trčku. Ona je od straha napela zadnji atom snage i uspjela se izvući. Za dlaku se izvukla jastrebovim kandžama. Jastreb je ljutito kliktao. Zavladala je mukla tišina. Trčka je oprezno izvukla glavu iz rupe. Nije bilo nikoga. Ona i mladi su izišli. Promatrala je obzor. Iznenada iza sebe začuje prodoran kliktaj. Bila je zgrožena. Jastreb je odnosio njezino mlado. Grabljivica je nestala. Trčki je ostao još samo jedan i to najmanji ptić. Polako je padao mrak.
Na vrhu bora u udubljenu u gnijezdu spavao je majušni ptić. Nad njim je bdjela trčka. Izgubila je dva ptića, a ostao je najmanji. Trčka je tužno razmišljala o svemu što se dogodilo. Zaspala je. Spustila se ljetna noć. Cvrčci i zrikavci pjevali su svoju noćnu pjesmu. Negdje u šipražju oglasio se vepar. Bor na kojem je spavala trčka je s ostalim drvećem utonuo u mrak ljetne noći.

Petar Grgurević

OŠ Šijana, Pula

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori