Nikad ne bi pogodio!

Maslina

Na najvećem poluotoku u Hrvatskoj, Istri, priča se čakavicom, nalaze se kilometri suhozida, malih i velikih kažuna te izobilje morskih plodova i različitog ljekovitog i jestivog bilja. Uz neke od najstarijih i najljepših spomenika Hrvatske protežu se polja maslina. Istrani smatraju stablo masline svetim jer im je još od davnih dana služilo za prehranu. S generacije na generacije prenose se razni recepti, načini priprema, pa čak i ljekoviti sastojci koje maslina posjeduje.

U okolici grada Pule, malo staro mjesto zvano Valtura svake godine u listopadu radi punom parom berući masline. Svi si skupa pomažemo ubrati mirisne i sočne plodove, nakon čega ih nosimo u uljare. Neki ljudi pokušavaju održati tradiciju i brati ih jednu po jednu, no neki jednostavno nemaju strpljenja pa za berbu koriste nove moderne strojeve. Sjećam se kako sam se žalila i plakala prilikom berbe kad sam bila mala. Nikako nisam uživala, no što sam starija primijetila sam da mojem tati i djedu puno znači.
Kada dođe vrijeme da se masline moraju odvesti u uljaru nastane prava zbrka. Uljare budu krcate tonama maslinama, a mora se čekati po cijeli dan na red kako bi ispraznili košare. To često zna loše završiti jer su masline najkvalitetnije kada se odmah dovezu sa branja, a ukoliko predugo čekamo, masline mogu dobiti njihovu gorčinu što nije lijepo za okusiti. Zatim slijedi dva sata pripremanja prije stavljanja maslina u stroj. Cijelu okolicu zapahne miris svježeg ulja.
Da još napomenem da se masline i kisele i da se od njezinog lista radi čaj. Možda niste primjetili, ali se diljem svijeta upotrebljavaju i štuju.
Po meni prekrasno je vidjeti da se tradicija nastavlja i čuva, da se jedno stablo koje je pomoglo mnogima, održava kao da je posljednje i kako su grobovi naših predaka blagoslovljeni njenim prisustvom. Iako je moj zavičaj prepun prekrasnih običaja i simbola, ipak je tu najstarije i najočuvanije maslinarstvo, koje će, nadam se, biti još stotinama godinama važno onoliko koliko je sada.

Klara Peruško, 6. b

OŠ Šijana, Pula

Mentor: Vladimir Papić

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori