Nikad ne bi pogodio!

MOJE JASTREBARSKO

Jastrebarsko je moj grad, grad u kojem živim. Dobio je ime po brojnim jastrebovima koji su letjeli nad njime, u sad već, davnoj prošlosti. Jastreb se nalazi i na grbu grada Jastrebarsko i njegov je zaštitni znak.

Jaskanski kraj se sastoji od 60 gradskih naselja. U njemu se nalazi svašta zanimljivo. Od Plešivičke vinske ceste do parka Erdody pa do Mlinarove iže.

Plešivička vinska cesta je ono po čemu je jaskanski kraj najpoznatiji, a otvorena je 2001. godine.

Sastoji se od četrdesetak vinara koji svake godine rade kvalitetna vina pa tako za njih osvajaju i brojne nagrade diljem Hrvatske, ali i šire.

Dvorac Erdody je najstarije zdanje u gradu, a sagradio ga je Matija Gereb. U njemu je od početka 16. st. pa sve do 1922. godine živjela obitelj Erdody. Danas nije moguće razgledati unutrašnjost dvorca, već samo vanjsku ljepotu jer ga obnova tek očekuje. Ipak, zbirku vezanu uz dvorac moguće je razgledati u gradskom muzeju. Perivoj dvorca Erdody danas je lijepo uređen, uz sve šetnice, ribnjak, dječje igralište i naravno, nezaobilaznu floru i faunu. U njemu se često održavaju kulturna i gospodarska događanja koja uvijek broje mnoštvo posjetitelja iz cijele okolice, ponajviše iz našeg grada Jastrebarsko.

Kako je jaskanski kraj bio i ostao bogat vodom u njemu je radilo mnogo mlinova. U jednom od jaskanskih gradskih naselja, odnosno Svetoj Jani, 2007. godine je i obnovljen jedan od mlinova.

Od 2009. godine uz njega ponosno stoji Mlinarova iža koja svojim karakterističnim detaljima podsjeća na to kako se nekada ovdje živjelo.

I danas cijelim jaskanskim krajem lete jastrebovi pazeći na svoje Jaskance, a oni im s osmijehom šalju pozdrave u nebeske visine.

Moj grad Jastrebarsko ima dušu i lijepo ga je doživjeti, a ima raširene ruke za svakog putnika.

Petra Berdik 7c. ,

OŠ Ljubo Babić, Jastrebarsko

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori