Vitezovi Proljetne livade

SOLITER PUŽEKA MUŽEKA

Osim kornjače Iskre svoju kuću sa sobom stalno vuče i puž Muž, od milja zvan Pužek Mužek. Iako je na prvi pogled, pa i na drugi, njegova kuća manja od kuće kornjače Iskre, to je samo optička varka. Naime, kuća Pužeka Mužeka ima, pa ima, ovaj, ima, čekaj, pa nitko ne zna koliko točno ima katova. Sigurno je da ima nekoliko katova, najmanje tri, neki tvrde pet, a ima i onih koji se kunu da ima i deset katova.

I onda nije ni čudo što je Pužek Mužek toliko spor, jer istovremeno radi najmanje dva posla: hoda, točnije puže, i čisti kuću. I tako svaki dan. A zašto svaki dan čisti kuću?

Normalno da svaki dan čisti kuću, jer ako je u ponedjeljak očistio prvi kat, u utorak drugi, u srijedu treći, u četvrtak četvrti, u petak peti, u subotu šesti, u nedjelju sedmi, u ponedjeljak već mora ispočetka jer je prošlo već tjedan dana kako nije počistio prvi kat. A onaj vlažni trag što ostaje za njim, to je od silnih kanti vode koju stalno mijenja dok čisti kuću i onda tu vodu samo izlije kroz stražnji prozor. Koliko bi tek trajalo da stalno po stepenicama ide gore-dole i sa silnim kantama vode. Lifta nema, a stepenice su mu u krug, pa mu se još može i zavrtjeti u glavi od tolikog hodanja gore-dolje po kružnim stepenicama.

Tu je onda naš puž Muž zatražio pomoć od Vitezova Proljetne livade: kako da si malo ubrza život jer je već nemoguće istovremeno puzati i čistiti kuću. Bio je to već mali teži zadatak za naše vitezove i razmišljali su o njegovom rješenju cijeli sat. Skateboard nije dolazio u obzir kao ni koturaljke ni romobil, trebalo je nešto što puže po zemlji baš kao puž, nešto što se non-stop vrti u krug i što bi puža otpuzalo dalje, nešto kao – pa jasno – nešto kao tekuća vrpca, nešto kao gusjenice na tenkovima. Rješenje odlično, sad ga još samo treba sprovesti u djelo. Picek i Vanček su odjurili s Filipom u njegovu sobu i izvadili sve igračke koje je Filip imao, našli jednu malu igračku – tenkić, skinuli kupolu sa gusjenica tako da je ostao samo ravan pod na koji će se udobno smjestiti Pužić Mužić i moći dalje putovati bez da sam puže, to će raditi umjesto njega gusjenice tenka, a on će se moći na miru posvetiti čišćenju svoje kuće, bit će brže gotov pa će mu nedjelja, a možda čak i subota ostati slobodni. I više se neće moći izgovarati da nema vremena za utrku sa kornjačom Iskrom!

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori