Radovi mladih pera

Ljetne priče iz OŠ Šijana: Čuvajte se goblina!

U podnožju jedne od pulskih utvrda gradske su vlasti odlučile investirati u novi izložbeni prostor. Već postojeće okno tunela proširit će se za potrebe projekta. Uvaženi gospodin Cundrić, voditelj projekta, šepurio se pred okupljenim novinarima pri početku izvođenja radova. Bio je to njegov najveći projekt u karijeri te je zadovoljno trljao ruke kada bi ostao sam. Sa strane je stajalo nekoliko znatiželjnih stanovnika od kojih su neki imali namrgođena lica.

Nakon svečanog govora gospodina Cundrića i prije nego što su se kamere ugasile, iz gomile se čuo povik gospodina Prgometra koji je dobacio: “Čuvajte se goblina!” Gospodin Cundrić i novinari prasnuli su u smijeh dok su se neki iz gomile uzvrpoljili i krenuli kući.

Tjednima kasnije, građevinari u tunelu bili su pri kraju bušenja, no naišli su na prepreku – veliki, tvrdi žuti kamen koji se nije dao bušiti. Gospodin Cundrić bio je očajan zbog oštećene i uništene opreme koju je financirala Europska Unija.

Nakon tjedan dana bezuspješnih pokušaja bušenja, potražio je gospodina Prgometra i pitao ga što je potrebno donijeti kako bi se taj kamen uklonio. Gospodin Prgometar je rekao da vrhovni goblin, Srebroljub, obožava srebro. Gospodin Cundrić, pohlepan kakav je i bio, dugo je razmišljao kako bi to jest na koji bi način, mogao prevariti dotičnog Srebroljuba u vezi s tim srebrom.

Jedne se subote uputio s kovčegom punim “srebra” u tunel. Točnije, ispred kamena. Tamo ga je dočekao već spomenuti Srebroljub na električnom skuteru srebrne boje i srebrnim lancem oko vrata. Gospodin Cundrić se bojao zato što se nikad prije nije susreo sa sličnim stvorom. Prišao je Srebroljubu i nježnim pokretima spretno otvarao taj kovčeg u kojemu je trebalo biti srebro. Srebroljub je hirovito otuđio kovčeg želeći ga otvoriti sam, no kada je to učinio, imao je što vidjeti. Kovčeg je bio pun aluminijske folije za omatanje hrane. Užasno se naljutio te je zatrpao cijeli dosad prokopani tunel, zajedno s gospodinom Cundrićem. Kasnije se o projektu nije čulo ni riječi, naime, iz nepoznatih razloga.

Lana Koroman

OŠ Šijana, Pula

Mentor: Vladimir Papić

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori