Različitim jezicima na istome putu

Različitim jezicima na istom putu

Dragi dnevniče,

nakon što je školska godina završila, otišli smo na odmor u Rogoznicu. Jedva sam čekala da se spakiram i da vidim more. Bila sam presretna kad sam sjela u automobil. Cijeli put razmišljala sam o novim prijateljima, o moru i kako ću izroniti morsku zvijezdu. Čim smo stigli u Rogoznicu, dočekali su nas teta, tetak i bratić. Čitatelji, ako ne znate što je Rogoznica, sad ćete saznati. Rogoznica je prekrasno mediteransko mjesto sa šljunčanim plažama, borovim šumama i kamenim kućama. Pravo mjesto na kojem se možeš lijepo odmoriti!

Napokon je stigao sljedeći dan! Na putu do plaže razmišljala kako ću izroniti morsku zvijezdu i kako će me svi ljudi koji su na plaži okružiti da vide zvijezdu. Sigurno nitko na plaži nije vidio morsku zvijezdu! Odmah sam se bacila na ronjenje. Pokraj mene pojavila se jedna djevojčica. Činilo mi se da i ona nešto traži. Pozdravila sam je, ali me samo čudno pogledala. Odmah sam shvatila da nije iz Hrvatske jer mi je rekla „privet“. Prvo sam joj pokušavala objasniti pitanje na engleskom, ali i ni ona i ja nismo  dobro znale govoriti engleski da se možemo sporazumijevati. Nakon toga sam joj pokušavala rukama objasniti i  na svu sreću me je razumjela što joj želim reći. Nekako sam povezala da i ona traži zvijezdu. Danima smo se sporazumijevale rukama, a katkad je ona nešto brbljala na ruskom, no ja nisam gotovo ništa razumjela. Jednoga dana Elena i ja ronile smo ispod broda. Ugledale smo zvijezdu i zajedno smo je uspjele izroniti. Obje smo bile presretne.

Zadnjeg Eleninog dana u Rogoznici darovala sam joj morsku zvijezdu da je odnese u Rusiju. Htjela sam da je podsjeća da smo na različitim jezicima bile na istom putu.

Marija Zubak,  4.c  (sastavak je napisan kraju 3. razreda)

OŠ Petra Zrinskog, Zagreb

 

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori