Tajne priče Zmajčeka Pozojčeka

Borba za gradinu

Jednom davno, u doba velikih zmajeva, hrabrih vitezova i raskošnih kraljevskih dvorova živio je jedan zmaj. Zmaj plave boje kože, malih krila, hrabre naravi i velikoga srca. Taj je zmaj stanovao na tada već napuštenoj Trsatskoj gradini. Mnogi su ga zvali Trsatskim zaštitnikom Rijeke. Živio je ondje već sto godina i mirno letio iznad Rijeke, čuvajući njezine stanovnike.

Jednog dana pročule su se priče o dolasku velikog strašnog Zmajčeka Pozojčeka. Bio je to ogroman zmaj velikih krila, zelen kao livada u proljeće, s ljuskama poput zmije, a iz usta mu je izlazila vatra.

Htio je osvojiti Trsat i cijelu Rijeku jer mu se svidjelo more. Ta je priča došla i do zaštitnika Rijeke, Trsatskoga zmaja. Zmaj se nije uplašio već se htio suočiti sa Zmajčekom Pozojčekom. Gromoglasni glasovi na nebu svih su prestrašili, no to je značilo da je dogovor pao. Za sedam dana, sedam sati, sedam minuta naći će se zmajevi iznad gradine.

Prošlo je tako sedam dana, sedam sati i šest minuta i dva zmaja letjela su oko Trsata. Zmajček Pozojček ispuštao je glasne, jezive zvukove te je svojim velikim krilima zamahivao u prazno. Trsatski zmaj bio je spreman na borbu, životnu borbu o kojoj je ovisila sudbina Rijeke. Otkucala je i sedma minuta te je iznad gradine počelo biti vatreno. Oba zmaja rigala su vatru, a kad bi jedan popustio, drugi bi na njega nasrnuo. Trsatski zmaj dobro se držao, izbjegavao je jake udarce te zadavao još jače. Zmajček Pozojček bio je sve slabiji i slabiji, ali nije se predavao. Dugo u noć borila su se dva zmaja. Riječki zmaj jednom je krivo zamahnuo i odmah ga je dočekala kazna. Zmajček je nasrnuo na njega i  pao je usred Trsatske gradine. Tada se činilo da je sve gotovo. Zmajček je već počeo slaviti, no Trsatski zmaj jakim je poletom uspio oboriti Pozojčeka kojeg je napad iznenadio. Zmajček Pozojček pao je niz liticu s Trsata te je završio na dnu Rječine. Iako poražen, uspio se uzdignuti, zamahnuti krilima te nestati iza sedam gora, sedam mora i sedam rijeka. Od tada više nitko nikada nije čuo za njega.

Ta se priča o zaštitniku Rijeke i njegovoj hrabrosti da obrani Trsat i Rijeku prepričava s ponosom i danas.

                                                                                   Dino Prpić

                                                                                   OŠ Srdoči, Rijeka

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori