Napiši pjesmu ili priču koju i objavi knjigu svoju!

Petar Grgurević: Bosporske ruševine

Bijaše to staro doba kada se Grci ni Perzijanci nisu začeli i kada je Atlantida još uvijek bila kopno. Prostor oko Bospora naselio je australski narod Kangura. Bio je to strašan i divlji nomadski narod koji je iz Australije, zemlje klokana, došao preko Azije u Europu.

Naselivši Bospor, počeli su graditi grad. Nakon dvije godine, lijeva i desna bosporska obala bila je popunjena monumentalnim kamenim građevinama. Sagradivši grad, Kanguri su počeli graditi branu. Noćnu tišinu prekidalo je glasno lupanje batova. Nakon dva mjeseca, ogromna brana bila je dovršena. Voda se zaustavila. Nije više tekla. Nastalo je Mramorno more. Kanguri su bili izvrsni kipari i graditelji. Nakon godinu dana, lijevu i desnu obalu povezivalo je pedeset malih mostova.

Kanguri su se pripremali za gradnju veličanstvenog mosta. Buka i lupanje su se udvostručili. Nakon pet mjeseci gradnje, most je bio završen. Golemi kameni stupovi držali su ga visoko iznad površine. Kopno Atlantide potonulo je i nestalo u dubinama mora. Razina vode podigla se. To je rezultiralo poplavom. Valovi visine deset metara prohujali su Bosporom. Brana je propustila i uz paklensku se buku urušila. Dugački balvani od teške hrastovine plutali su površinom. Poneseni valovima rušili su sve pred sobom. Svih pedeset malih mostova srušilo se i potonulo. Neumoljiva voda poplavila je grad i divljački narod Kangura. Jedino je veliki most izdržao. Čvrst i stabilan, preživio je sve nevolje. More se smirilo te je opet teklo kroz prošireni Bospor. Nesmetano je utjecalo u Crno more. Površina mora ljeskala se na suncu kao da se ništa nije dogodilo.

Sunce je obasjavalo veliki most koji se uzdizao nad morem, gord i ponosan. Na dnu mora nazirao se potopljeni grad, hrpe kamenja, balvana i kamenih ploča. Došlo je i vrijeme kada su prostor oko Bospora naselili Turci. Čudili su se velikom mostu. Gledali su ga sa strahopoštovanjem misleći da su ga sagradili bogovi. Nisu znali da su njegovi graditelji potopljeni. Nazvali su ga Sulejmanov most. Sagradili su grad Istanbul na legendarnom prostoru Bosporskih ruševina.

Petar Grgurević, Pula

 

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori