Napiši pjesmu ili priču koju i objavi knjigu svoju!

Petar Grgurević: Buduća Pula

Pula će u budućnosti proći kroz dvije faze velikih promjena. Prva faza će nastupiti na kraju prve polovice 21. stoljeća, a druga na samome kraju. Mi, znanstvena ekipa tvrtke „Pula in future“, ušli smo u vremensku batisferu i uplovili u ocean budućnosti.
Prva faza: Riva će biti gotovo pa prazna. Trajekata će biti malo, a brodica još manje. Ceste će biti prepune auta i autobusa na plin. Rasvjetne lampe bit će manje. Obnovit će se stari Uljanikov stadion. Da se lakše živi, svakog srpnja, voda će biti besplatna.
Prvi tjedan u prosincu bit će poznat po besplatnim namirnicama u trgovinama. Za ljetnih vrućina sve veće zgrade imat će sustav solarnih ploča. S tom toplinom stanari će se grijati po zimi. Svi beskućnici bit će zbrinuti. U toj tehnološki i gospodarski naprednoj Puli puno će se voditi briga o životnom standardu i imovinskom statusu ljudi. Općina i Karitas će pogotovo financijski pomagati podstanarima slabijeg imovinskog stanja. Čitav niz ovih promjena i reformi dogodit će se u 2. polovini 21. st.

Na kraju toga stoljeća započet će 2. faza razvoja. Tehnološki napredak će jenjavati sve dok ne bude sasvim stao. Propast velikih poslovnica u Šijani će dovesti do gospodarskog nazadovanja.
Otpad na Kaštijunu će se prema odredbama općine maksimalno reciklirati. Bit će zabranjeno bacanje gotovih i prehrambenih proizvoda.
Ribarska industrija uzeti će maha te će se u svim kvartovima otvarati ribarnice i tržnice morskim plodovima. Problem će biti proždrljive horde galebova.
Riva će postati središte sportskih natjecanja iz plivanja, jedrenja i skakanja u vodu. Dakle u 2. fazi Pula će doživjeti lokalni i kulturni napredak. Na obnovljenom stadionu održavat će se mnoga atletska natjecanja na kojima će brojčano dominirati AK Istra i AK Medulin.
Osim u sportu Pula će se proslaviti u ljepoti mladih sredozemnih šuma. Početak 22. st. završit će 2.fazu. 22. stoljeće za nas će ostati duboka tajna u oceanu budućnosti čije tamne vode osvjetljavaju jarkom svjetlošću, reflektori naše vremenske batisfere.

Petar Grgurević, Pula

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori