Napiši pjesmu ili priču koju i objavi knjigu svoju!

Andrea Biletić: Neistraženi svijet

Sve je počelo dalekih godina, putovanjem mojih pra, pra djedova iz daleke zemlje Australije. Putovali su danima, noćima. Morske su ih struje vodile u novi život. Na jedrima vjetra koji ih je nosio sve do Gradina. To je bilo njihovo novo utočište, njihovo sidro.

Gradina je bila njihov novi dom, nova Zemlja za otkrivanje. Živjeli su gradeći nastambe, loveći divlje životinje i pecajući ribu, ne sluteći da nisu sami. S druge strane brda promatrala su ih neobična bića. Bili su to zmajevi koji su čuvali svoje blago. Prema legendi, kod Gradina u staroj pećini skriveno je blago i godinama su ga različita plemena pokušavala oteti zmajevima. Zmajevi su poznavali okolna područja, ali nisu ni slutili da im prijeti neprijatelj.

U ponoć su jednoga dana vile plesale svoj najdraži ples. Najmlađa je vila okrznula kamen i izazvala potres. Zmajevi su ostali zarobljeni u špilji. Ispred vila se stvorila velika rupa puna sjajnih, svjetlucavih predmeta. Vile su zlato sklonile na sigurno mjesto.

Sutradan se stari brod mojih pra, pra djedova pretvorio u novi, sjajni, veliki blistavi brod s kojim su mogli isploviti u drugi dio neistraženoga svijeta.

More se polako za njima sjajilo, vile su im veselo mahale, a zlato? Zlato do dan danas nije pronađeno.

Andrea Biletić, Pula

 

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori