Napiši pjesmu ili priču koju i objavi knjigu svoju!

Franco Nemo: Proročanstvo

Godine 2015. bio sam u osmom razredu osnovne škole u Zagrebu. Svakog su se dana odigravale već viđene uloge. Čak i iz susjednih škola organizirano su dolazili glumatati protivnike s kojima se treba boriti. Jednog se dana u mojem razredu spustila moćna iskra kršćanska.
Odabran je bio dječak koji ima krupne sive oči, smeđu kosu i bijelu boju kože. Započeo je sat povijesti i profesor je ispisao važne godine na ploču. U sredini sata dječak se dignuo i počeo tiho izgovarati neke riječi koje nitko nije razumio. Zatim je ispustio vrlo glasan i dug krik. Nakon
toga, gromkim, sigurnim i snažnim glasom, glasom koji nije bio njegov, već nekog nepoznatog muškarca progovori:

„ ZLO JE POJELO OVAJ SVIJET. IŠČUPAT ĆU MU SRCE, STISNUT ĆU GA I ZDROBIT SVOJOM ŠAKOM. ODSJEĆI ĆU MU GLAVU I IŠČUPAT ĆU MU JEZIK, STRGAT ĆU MU RUKE I NOGE I BACITI IH U VJEČNI OGANJ DA TAMO IZGORE! A VI NEĆETE SMJETI PRILAZITI JEDNI DRUGIMA. SVAKOME JE MJESTO U NJEGOVOJ KUTIJI!

Zatim se obrati svakome pojedinačno:

„PALA! RUKAMA SE GRČEVITO DRŽIŠ ZA BIJEDU, NE MOŽEŠ JE ISPUSTITI, ZAR NE? JER, ONA JE DIO TEBE!”
„GOLI! MAKNI SE OD MENE, MAKNI SE, NEMAŠ OČI, NE PRILAZI!”
„LIZA! Tl KOJA PLJUJEŠ PO HRANI, NJE ĆEŠ UVIJEK BITI ŽELJNA!”
„SIRA! ZUBI ĆE Tl ISPASTI, KOSA POSIJEDITI I OTPASTI , KOŽA ĆE Tl SE OLJUŠTITI! NIKAD NEĆEŠ PRONAĆI MIR, NITI ĆEŠ IKAD BITI ISKRENO SRETNA U OVOM SVIJETU, KAO NI TVOJA DJECA. TVOJA DJECA ĆE IĆI ISTIM STOPAMA KOJIMA SI IŠLA I Tl. STOPAMA JADA I VJEČNOG OČAJA!”
„KARA! ŽIVJET ĆEŠ U MUKAMA, DJECA ĆE Tl BITI GLADNA SVEGA!”
„GARA! MUŽ ĆE TE MRZITI KAO DJECA TVOJA!”
„MAST! Tl ĆEŠ PRVI UMRIJETI, NA ISTI NAČIN KAO I TVOJI RODITELJI! KRV ĆE Tl IĆI NA USTA. NEĆEŠ MOĆI SUZDRŽATI ZLO KOJE ĆE RAZORITI TVOJU UTROBU. UMRIJET ĆEŠ NA NAJBRUTALNIJI NAČIN ŠTO POSTOJI NA OČI SVIH OSTALIH. I SAM ĆEŠ TO VIDJETI!”

„A Tl?” „Ja?”- upitam. „IMAŠ ZLATNI PRSTEN NA RUCI! POGLEDAJ GA!” „ Ja, na ruci, kako izgleda? Je li na ovoj ruci?”- pokažem mu lijevu ruku. „DA, TOČNO KAKO Tl MISLIŠ! NEMOJ NIKADA ZASTRANITI! MORAŠ LI SADA BAŠ SVE ZNATI? KAKO BI TO BILO DA SVE ŠTO ĆE SE DOGODITI SAZNAŠ UNAPRIJED?”

„PROFESORE! ZLO Tl ŽIVI U TVOJOJ KADI, SMIJE SE TEBI I TVOJOJ OBITELJI, ŠALJE Tl IZ TVOG DOMA PUNO POZDRAVA. TVOJA KĆI NIJE TVOJA, TVOJI UNUCI NISU TVOJI. TVOJ DOM NIJE TVOJ.

NADMAŠILI STE ZLOČINE SVIH SVOJIH PREDAKA! VAŠE ZLO SE DIGLO DO VRATA MOJE KUĆE! ZLO POKUŠAVA RAZVALITI VRATA I IZMJENITI SLIKU SVETOG.

VAŠI PRETCI, VI, KAO I VAŠI POTOMCI VEĆ STE OSUĐENI NA PROPAST. NAJJAČE ZLO ĆE BITI IZVRŠENO U VRIJEME VAŠE DJECE I DJECE VAŠE DJECE. VAŠE ZLO JE RAZORILO OVAJ SVIJET I PROŠIRILO SE IZVAN OVOG SVIJETA. SVE VAS ĆU OBORITI SA SAMO JEDNIM UDARCEM I IZBRISATI VAS KAO DA SE NIŠTA NIJE DOGODILO.

IZBRISAT ĆU SVE ZLO, KAO I SVE ONE KOJI SU GA PODUPIRALI U RAZVOJU, TAKO KAO DA NIKADA NIJE NI POSTOJALO, BAŠ NA ONAJ ISTI NAČIN KAO ŠTO JE ZLO POKUŠALO IZBRISATI MENE I MOGA SINA KAO DA Ml NIKADA NISMO NI POSTOJALI! SVIJET ĆE BITI OČIŠĆEN OD SVEG ZLA.

Prestao je govoriti, počeo je gledati gore prema stropu, duboko izdahnuo i na kraju je pao udarivši tijelom o pod. Tu je ostao ležati nekoliko minuta potpuno iscrpljen, zatvorenih očiju. Neki pojedinci iz razreda su mu prilazili, dodirivali su ga, a neki su pitali:
„Je li umro?” Zatim su slijedili komentari:

MAST — „Tko bi rekao da bi kroz njegovu gubicu moglo doći toliko smrdljivih laži?”
ĆELA — „Treba ga ubiti kao i onoga tko ga je prosvijetlio!”
SIRA — „Treba izvaditi njegovu utrobu i objesiti je na neku zgradu kao božićni ukras, smeće štetočinsko!”

Franco Nemo, Zagreb

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori