Napiši pjesmu ili priču koju i objavi knjigu svoju!

Valentina Crvenković: Bombonijera

Probudila sam se na hladnom podu. Nikad prije nisam bila na ovom mjestu. Pored mene su prolazile dvije žene. Čula sam kako je jedna dobila poklon koji je prošao cijelim svijetom. To mi je zvučalo poznato, a i zanimljivo, zapravo to je nešto što sam nekada davno i čula. Iste te žene su mi prišle i upitale me što radim na podu na što ja nisam znala odgovoriti. Budući da nisam znala ni gdje se nalazim, upitala sam kako se zove mjesto u koje sam tek tako dospjela. Odgovorile su mi da se nalazim u Puli, točnije, u glavnom dijelu grada na Forumu. Pitale su kako ću naći smještaj, ali sam odgovorila da mi nije potreban jer se moram vratiti u svoj kraj. Krenula sam, ipak, s jednom od njih jer me nije htjela pustiti samu u nepoznatom gradu.

Šetale smo kroz grad, pričale smo, i sjetila sam se poklona o kojem je pričala. Upitala sam je kakav je to poklon koji je prošao cijelim svijetom, a ona mi je odgovorila da nije doslovno prošao cijelim svijetom, ali je puno ljudi imalo poklon koji sada ima ona. Govorila je kako je ljepše darivati, nego uzimati. Inače, ja to često znam izgovarati. Ispričala mi je točnu povijest tog poklona.
Tu čokoladnu bombonijeru prvo je imala jedna žena Lika 1960. godine, poslije nje je Steiner dobio poklon, poslije njega naslijedio ga je i Glaser, nakon njega Goldsten, Goldsten je bombonijeru poklonio nećakinji, nećakinja je bombonijeru dala Gliicku, Gliick je poklonio Bar-Honigu, Bar-Honig je dao Ziegleru, Ziegler je poklonio Bar-Mitzvahu, a on je taj isti poklon poklonio ženi s kojom sam pričala. Ostala sam u šoku. Taj poklon je stvarno prošao svijet. Upitala me: “Je li ti se ikad dogodilo takvo nešto?”

Sjetila sam se da sam proživjela istu situaciju s istim poklonom s istim likovima. Shvatila sam da ta žena ima svoju priču koja je jako sličila mojoj. Sjetila sam se da je moj muž kod kuće i da čeka najbolju ženu da se vrati kući. Previše sam se zadržala u ovom gradu, ali sam čula jednu predivnu priču i tako se sjetila svoje. Vrijeme je da se vratim u svoju priču. Zavrtjela sam se i u tri sekunde se pojavila pred svojim mužem. On i ja smo već imali otvorenu bombonijeru iz 1960. godine, bombonijeru koja je doživjela više priča i više pustolovina, ali ona sada ostaje u Izraelu, otkuda je i povučena iz optjecaja. Netko će morati kupiti novu.

Valentina Crvenković, Pula

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori