Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara!

Kuhar Florijan i torta od jagode

Mali Florijan gledao je TV četveroboj kuhara. Kao i svaki mali pauk volio je dobru klopu i rado gledao kuharska takmičenja. Danas su sva 4 takmičara dobili jednake sastojke: kekse, lješnjake, maslac, slatko vrhnje i jagode, a zadatak je bio napraviti tortu s jagodama koja se ne peče.

Budući da je Florijan bio još toliko mali da nije smio sam koristiti pećnicu ili štednjak mislio je da je ova torta upravo idealna za njega da je može i sam napraviti kad mama i tata nisu kod kuće. Odjurio je u dućan i kupio sve sastojke koje su dobili i kuhari. Dok je došao doma sa sastojcima kuhari na televiziji već su napravili svoje torte.

I mali Florijan je sve svoje sastojke stavio na tanjur i mislio da je napravio tortu, ali na tanjuru su bili samo sastojci za tortu, ne i torta. To mu nikako nije bilo jasno; pa imao je sve sastojke koje su imali i kuhari i na televiziji, ali nije se pojavila torta. Zatim je pogledao i torte takmičara, svaka je bila drugačija iako su sve bile od jednakih sastojaka.

Shvati Florijan da nije dovoljno da sve namirnice budu na tanjuru da bi jelo bilo jelo. Te namirnice treba nekako obraditi, umutiti, zamijesiti, narezati, izmiksati, ispeći, skuhati, uglavnom nešto napraviti s njima i to u različitim omjerima – ne ide na kilogram mesa kilogram soli. I nije svejedno kako su te namirnice nabacane na tanjur, onda se može i sve staviti u mikser i izmiksati u nekakav ludi smoothie. Osim što namirnice moraju biti obrađene u određenim količinama moraju se i spojiti ili odvojiti i lijepo složiti na tanjuru da bi jelo osim da bude ukusno bilo i lijepo i primamljivo za pojesti.

I tako je Florijan zasukao rukave na svih osam ruku i mutio, mijesio, odvajao, dodavao, ukrašavao i napravio prelijepu i prefinu tortu s jagodama koja se ne peče!

Nije kuhanje izložba namirnica, kuhanje je magija koja namirnice spaja! Mljac!

Gorkić Taradi

Ilustracija: Goran Radiković

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori