Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara!

Gita Radiković: Grlobolja jedne žirafe

Mali nosorog Pjer je polako pješačio kamenom stazom, prolazeći između tijesnih nizova kuća, dok se pred njim raširilo prekrasno modro nebo. Zastajkivao je pred svakom kućom koju je vidio jer prvi put prolazi takvom šarenom i raspjevanom ulicom. Osim toga, njegov svakodnevni prizor su mirne uličice i sive kućice, pa mu sve ovo izgleda kao iz bajke, iznenađujuće i nestvarno. Međutim, nije on želio promatrati kuće, nego posjetiti svoju prijateljicu, žirafu Dašu. Ona živi na kraju ulice u visokoj kući okruženoj velikim  dvorištem, zelenim stablima i raznobojnim cvijećem. Pjer je nakon nekog vremena provedenog na ulici stigao u tu opuštajuću i mirisnu oazu koja je stvarno prelijepa, no ipak ga je više zanimalo kakve će sve igre smisliti.

Gradili su dvorce u pješčaniku, brali cvijeće, preskakali uže, penjali se na stabla i još svašta drugo, sve dok nije došla Dašina majka i donijela im sendviče sa šunkom i sirom da dobiju snagu za igru. Pjer otrči u kupaonicu na pranje ruku, no Daša je već uživala u sendviču ne obazirući se na prljave ruke.

Tri dana nakon toga zazvonio je Pjerov telefon. Daša mu je javila da ima grlobolju po cijelom vratu jer nekoliko dana prije nije oprala ruke prije jela. Pjeru je bilo žao njegove prijateljice, ali i drago što su sada oboje nešto naučili.

 

Pouka:

Kad ne znaš jesi li oprao ruke,

a negdje si bio ili se spremaš za jelo,

operi ih tada, bez imalo muke,

dobrom higijenom štitiš zdravlje cijelo!

 

Gita Radiković, 3.a

OŠ “Petar Zrinski” Šenkovec

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori