Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara!

Učenice 1.b OŠ Fažana: Obojana šuma

U tužnoj i onečišćenoj šumi živio je miš Šime.

Svakodnevno je gledao kako ljudi odlažu smeće u prirodu.

 

Šumom je šetala mačka Šapica i jako se neugodno iznenadila smećem koje okružuje Šimin dom.

Osvrnula se oko sebe i osjetila šumsko sivilo i tugu. I Šime je bio tužan.  Dugo su razgovarali i smišljali što učiniti.

Odlučili su poduzeti nešto kako bi razveselili prirodu. Uzeli su boje i kistove i krenuli bojati oblake i lišće.

Kada je zec Kiki ugledao mačku i miša koji marljivo boje odlučio je pomoći. Počeo je bojati biljke.

Crvena ptica Lola sletjela je na sivi kamen i u čudu gledala veselu obojanu družinu. Loli se svidjela crvena boja pa je odlučila bojati cvjetiće na grmlju.

Dok su svi bojali promatrala ih je vjeverica Fifi. Lola i Fifi bile su prijateljice pa se Fifi priključila bojanju grmlja i cvjetića.

Cijelo je društvo bilo vrlo veselo i razdragano pa su svojom veselom vikom probudili kornjaču Mirnu.

Mirna je u čudu promatrala šarenu proljetnu prirodu koja je okružuje, ali smetalo joj je smeće koje je i dalje bilo tu. Tužna se uputila niz cestu prema jezeru.

Na bari je ugledala patka Katu kako bojama uređuje šaš i perunike. Vesele su ribice skakutale kroz vodu. Ali, oko bare je bilo mnoštvo starih automobilskih guma koje su Mirni strašno smetale.

Mirna je razmišljala kako ona može pomoći. Bila je spora za bojanje, ali znala je da postoji način i uskoro se dosjetila.

Odšetala se do Uninog dvorišta i smjestila ispred ulaznih vrata. Tu ju je pronašla Unina mama i predložila Uni i njenom bratu Ivi da je vrate u šumu.

Kada su došli u šumu noseći Mirnu ostali su ugodno iznenađeni veselim proljetnim bojama, ali i šokirani neugodnim prizorima smeća.

Organizirali su eko akciju čišćenja njihove najdraže šume baš na prvi dan proljeća. Šumom je odjednom zacvrkutala i probudila sve zimske pospance. Kato je veselo prelijetao baru, leptiri su lepršali oko cvijeća, zujanje bumbara i pčela unijelo je radost u ljudske živote.

Šapica je krenula kući mirišući svaki cvijet na koji je naišla. Smjestila se u svoju košaricu kraj Uninog kreveta i zadovoljno prela slušajući vesele šumske zvukove. Njena je šuma opet radosna i obojana prvim proljetnim bojama.

Lara Dobrila, Mila Lovaković, Tina Jurcan, Natalija Jurakić

Učenice 1.b, OŠ Fažana

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori