Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara!

Nika Wagner: Lija i zec

Jednog lijepog proljetnog dana na livadi punoj raznog cvijeća i biljaka bila je jedna lija. Odmarala se na malom brežuljku i ležala je na travi. Odjednom se stvori zec i vikne tako glasno da se drveće njihalo. Lija se prepala i otkotrljala niz brežuljak. Zec je dotrčao do nje i upitao ju je li dobro. Lija je bila ljuta i derala se na zeca, ali zec nije obraćao pažnju nego je samo zurio u liju. Ona ga je upitala u što zuri, a zec joj je rekao da ima nešto na glavi. Bila je to djetelina s četiri lista!
Zec je pitao liju može li mu je pokloniti. Pošto liji to nije bilo ništa posebno poklonila mu je djetelinu i vratila se drijemanju.
Sljedećeg dana na putu u šumu je bilo puno više životinja nego inače. Liji je to bilo čudno pa je otišla vidjeti što se događa. Tamo je bilo puno raznih životinja skupljenih oko nečega. Lija se progurala i ugurala zeca s djetelinom koji je pripovijedao o zgodama koje su mu se jučer dogodile.
„I to sve zbog djeteline“, reče zec.
Lija se razljutila i počela je zahtijevati da joj vrati djetelinu. Zec je to odbijao, a lisica mu je počela trgati djetelinu iz ruku. Djetelina je pukla i oboje su pali.

Zato se nikada nemojte hvaliti tuđim stvarima.

Nika Wagner, 4.a razred
Katolička osnovna škola „Josip Pavlišić“ Rijeka

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori