Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara!

Franka Štefić: Mišić Gricko

Prije nekoliko godina, dok je pun Mjesec svijetlio poput velike noćne svjetiljke, rodio se mali, sivi mišić po imenu Gricko.

Prva stvar koju je vidio bila je sjajna lopta na nebu koja obasjava puteve malih zvijezda. Gricko nije znao što je to. Kad je već odrastao, čuo je legendu o Mjesecu. Legenda je govorila da je Mjesec, ta velika kugla na nebu, cijela od sira. Mišić Gricko obožavao je sir! Sanjario je o velikoj kugli sira. No, svi su mu govorili da je nemoguće otići na Mjesec. On nije odustajao i odlučio je otputovati. Od starih vijaka, metala i komada drveta sagradio je svoju vlastitu malu raketu. Od štapića i bijele maramice izradio je zastavicu na kojoj je velikim slovima pisalo GRICKO.

Sljedeće večeri, dok su svi spavali, izašao je iz kuće i pripremio se za let do velike lopte na nebu. Bile su mu potrebne tri sekunde da odleti u svemir. Vozio se preko Mliječne staze sve do Mjeseca. Mala raketa s Grickom sletjela je na površinu Mjeseca. Mali Gricko duboko je udahnuo i zakoračio izvan rakete.

Kada je izašao iz rakete, lebdio je i to mu je bilo zanimljivo. Zatim se usredotočio pa iz svojega ruksaka izvadio zastavicu. Digao je ruku, snažno zamahnuo kao kada je polijetao i… puf, zabio je svoju zastavu na Mjesec. To je bio mali korak za Gricka, ali veliki za miševe! No, još nije kraj priče. Gricko je odlučio probati Mjesec. I… gric, gric, mljac, mljac…! To je bio najbolji sir koji je ikada probao.

Prije zore vratio se kući. Sve je ispričao obitelji. Svima je napravio jednu raketu i kada se požele sira, odlete do Mjeseca i malo ga gricnu.

Eto, baš zbog toga, kada vidite da je Mjesec mlad, to je znak da su mišić Gricko i njegova obitelj ogladnjeli. Također je dokazao ostalima kao i samome sebi da ne treba odustajati, već se truditi dostići svoj cilj.

Sanjajte svoje snove, a trudom i zalaganjem sigurno ćete u svom naumu i uspjeti!

Franka Štefić, 5.a

                                                   OŠ Frana Krste Frankopana Osijek

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori