Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara!

Leona Đirlić: Ptičji svijet

Probudila sam se u svom gnijezdu na najvišem drvetu u gradu. Odmah sam otišla letjeti sa svojom prijateljicom lastavicom. Dok smo letjele, lastavica mi je rekla da je došla nova ptica u grad , golubica koja je tri put proglašena za najljepšu pticu. Sve ptice su htjele biti lijepe kao golubica.

Vratila  sam se u gnijezdo. Već je bila noć i otišla sam spavati. Prošli su sati i sati, ali ja nisam mogla zaspati. Odlučila sam ići malo poletjeti. Dok sam letjela, naišla sam na dvije velike zgrade. Jedini prolaz bio je između zgrada, ali bio je jako uzak. Pokušala sam prijeći i uspjela sam, ali ozlijedila sam krilo. Vratila sam se kući. Sutradan me posjetila  golubica. Rekla je : „Ha – ha , kakvo ti je to krilo, nije predivno kao moje.“

Bila sam jako tužna zbog njezinih  riječi. Sve sam ispričala lastavici. Lastavica me utješila i rekla da ne budem tužna te da će mi krilo opet biti lijepo kao prije. Golubica je svaki dan dolazila do mog gnijezda  i rugala  se mom krilu. Nakon nekoliko dana moje krilo se potpuno oporavilo i mogla sam opet letjeti.

Letjela sam iznad grada i ugledala  uplakanu golubicu. Ispričala mi je da je ozlijedila oba krila. Rekla sam joj da dođe u moje gnijezdo.

Golubica me upitala:“ Zašto si tako dobra prema meni, a ja sam te vrijeđala i smijala ti se?“

Odgovorila sam joj da uvijek treba biti dobar prema drugima. Naučila sam je da nikad više ne vrijeđa druge jer ne zna što se njoj može dogoditi sutra.

Leona Đirlić, 6. b

OŠ Dobri, Split

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori