Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara!

Jana Zelda: Posebno srce

Prvi je dan škole u šumi. Mudra učiteljica sova  nestrpljivo je čekala nove  prvašiće.  Prvo su stigli vukovi: Jan, Sven i Ivan. Bili su najbolji  nogometaši  i sigurni da će pokoriti školu. Njima je tata svaki dan govorio da  u čoporu ima mjesta  samo za najjače, a to je sada  razred.

Maja vjeverica, Sara zečica, Tara veseli kosić, od vrtića su bile najbolje prijateljice. Stigle su u najljepšim haljinama  i cipelicama po zadnjoj modi. Na  školskim torbama su imale  slike pjevača,   jelena   Pere   i šaputale  kako su oni  sportaši bez veze. Mama je  dopratila  sramežljivu  pužicu  Lolu.  Bila je tiha, siva,  a  cipele  su joj ispuštale  sluz koja je njenoj  mami  bila divna,  jer ih je vidjela  u nekom  filmu.  Ostala djeca  su je gledala s gađenjem. Učiteljica ih je  uvela u razred.  Lola je sjela sama.  Idućeg dana  ju je netko  gađao  papirićima. Na tjelesnom  nije bila  dio ekipe.  Lola je sporije  čitala i računala,  pa je  tata mladih vukova, na  roditeljskom sastanku, tražio  da se Lolu  premjesti  u drugi razred.   Njegovi  sinovi  zbog Lole ne napreduju.

Idućeg dana je bio sat likovne kulture. Odmah  ujutro učiteljica sova je rekla kako  je u tijeku  slikarsko  natjecanje za prvašiće na temu  “Moj svijet”. Svi mogu  sudjelovati. Jan, Sven, Ivan, Maja, Tara i Sara    su već dijelili nagrade. Slike nisu ni počeli slikati. Lola je samo šutjela. Učiteljica se zadovoljno smješkala kada je pogledala  Lolin rad. Nekoliko  dana poslije  stigli su rezultati natječaja. Lola je   pobijedila! U njihov razred  je stigla  i televizija   s najpopularnijom  voditeljicom,  lisicom Željkom.

Što se dogodilo  s djecom iz Lolinog razreda? Počeli su gledati Lolu na drugačiji način.

Naučili su  da su svi posebni,  najslabiji, spori, mali, veliki, šutljivi, sluzavi…

Svatko u sebi ima posebno srce kojim može  uljepšati  svijet, samo ako mu damo priliku.

Jana Zelda, IV. b

II. OŠ Bjelovar

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori