Da imam supermoć ova bi promjena morala doć’

Lana Persiko: Manipulacija vremenom

Supermoći su imaginarne nadljudske sposobnosti koje se najčešće koriste u časopisima, stripovima, filmovima, znanstvenoj fantastici i videoigrama kao ključni atribut superheroja. Mogu se koristiti za opisivanje pretjerivanja ljudskih osobina ili natprirodnih sposobnosti, kao što su letenje, nadljudska snaga, projekcije i manipulacija energijom, neranjivost, telepatija, teleportacija, superbrzina…

Supermoć koju bih ja htjela imati jest manipulacija vremenom, putovanje kroz vrijeme, tj. „čačkanje“ po vremenskom kontinuumu. Ovom bi se moći moglo otići u prošlost i budućnost, a moglo bi se čak i zamrznuti vrijeme. Mislim da bi ta sposobnost uvelike pomogla ovomu svijetu na više načina. Za prošlost: da postoji mogućnost povratka u prošlost, mogli bismo ispraviti sve svoje pogreške, naučiti više o svojemu postanku, odnosno o vremenu koje je iza nas, te spoznati zašto je sadašnjost takva kakva jest. Za budućnost: kada bismo mogli otputovati u neko buduće vrijeme, spriječili bismo neke nemile događaje i mogli se pripremiti za neke buduće nepogode. Također, ako je to moguće, već sada bismo počeli ispravljati sve što bi nam u budućnosti moglo stvarati probleme.

Naravno, ova supermoć ima i svoje mane. Ispravljanjem prošlosti uzrokovali bi se neki životni paradoksi, situacije bi se još više zakomplicirale ili, ako bi ova supermoć došla u krive ruke, npr. nekog zlikovca, mogla bi još više uništiti svijet kakvog poznajemo i napraviti puno više štete negoli koristi.

Postoji velika vjerojatnost da će u nekoj dalekoj budućnosti ovo postati naša stvarnost. Hm, možda savladamo manipulaciju vremenom? Za sada nam, ipak, ostaje samo da maštamo.

Lana Persiko, 2. razred

Srednja škola Mate Balote Poreč – Opća gimnazija

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori