Da imam supermoć ova bi promjena morala doć’

Lena Poropat: Unutarnji nemir i nezadovoljstvo

Živimo u modernom potrošačkom društvu koje, prvenstveno, teži zaradi i potrošnji. Svjedoci smo tog konzumerizma koji je postao društvena pojava potaknuta sve jačom globalizacijom.

Novac je postao vrijednost koja se ne nalazi visoko na listama prioriteta, što smatram žalosnim. Životne su vrijednosti potisnute u sporedni plan i to me poprilično rastužuje. Suvremeni se čovjek priklanja vladajućem trendu nekontrolirane potrošnje. U današnje je vrijeme važno ono što nosimo na sebi, a ne u sebi. Čovjek se poistovjetio sa stvarima koje posjeduje ne shvaćajući pritom da nam to pruža zadovoljstvo kratkog vijeka. Materijalnim se stvarima pokušava stišati i zaboraviti unutarnji nemir i nezadovoljstvo. Nastaje otuđenost od najbitnijih životnih vrijednosti: umjerenosti i skromnosti. Imati postaje novo biti.

Često se pitam: Zašto ljudi upadaju u takve podmukle zamke? Zar je to način dostizanja istinske sreće? Kupujemo stvari koje nam uistinu ne trebaju, često novcem koji nemamo, a sve s namjerom da zadivimo poznate i nepoznate pojedince.

Ljude treba poticati da ne zaborave na svoju iskrenost, da potraže pozitivna iskustva, a ne stvari i da potisnu egoizam, a zalažu se za altruizam. Svi bismo trebali doći do zaključka da je najvažnije poistovjetiti se s našom ljudskošću, tj. s onim što zapravo jesmo.

Za to i nije potrebna supermoć, a ova bi promjena u ljudima morala spontano doć’!

 

Lena Poropat, 2. razred

Srednja škola Mate Balote Poreč – Opća gimnazija

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori