Kontinent ili more, u čemu različite su zore?

Erin Zagvozda: Ljepote moga zavičaja

Moj zavičaj krase mnoge prirodne ljepote i to ga čini prekrasnim. Moj zavičaj nalazi se na sjeveroistoku Hrvatske i zove se Baranja. Baranja je dio Osječko-baranjske županije, iako mnogi Baranjci često odlaze u Osijek koji smatramo središtem županije. Osijek ima veličanstvenu konkatedralu koja je za vrijeme Adventa okićena raznim ukrasima.

Baranjske prirodne ljepote su bogate šume, dvije rijeke po imenu Dunav i Drava, rukavac Dunava po imenu Puškaš, Park prirode Kopački rit te mnogobrojna plodna baranjska polja. Moj zavičaj idealan je za odmor, rekreaciju, vožnju biciklom i druženje s prijateljima. Zima u mom zavičaju posebno se dočekuje. Kad padne snijeg vesele se djeca i odrasli, posebno u onim trenutcima kad se promrzli, nakon grudanja i zabave u polju, vratimo u topli i mirisni dom. Nakon što padne snijeg, preko puta svoje kuće često mogu opaziti radoznale jelene koji izađu iz šume, zajedno s lisicama ili divljim svinjama. Baranjci za vrijeme dočekivanja Božića ukrašavaju svoje kuće i zato sva sela tada budu svjetlucava i okićena.

Moja Baranja poznata je i po različitoj, ukusnoj hrani. Na našim stolovima gostima nudimo čobanac, sarmu s domaćim mesom, čvarke, švargle, kulene i kulenove seke, fiš paprikaš. Na zabavama Baranjci i Baranjke ponosno pokazuju svoje narodne nošnje te plešu i pjevaju narodne baranjske pjesme. Voljela bih da u mome zavičaju postoji more kako ne bih morala ljeti daleko putovati. Moji roditelji, prijatelji i ja mogli bismo se kupati cijeli dan, sunčati se, uživati u domaćim sladoledima. Ne bi bilo loše da u našem zavičaju postoji golemi lunapark gdje bi se i djeca i odrasli mogli zajedno stalno zabavljati i provoditi vrijeme.

Svaki zavičaj poseban je i lijep na svoj način. Svaki zavičaj ima svoje tradicije, poznata jela, poznate osobe i prirodne ljepote. Znam da svatko misli za svoj zavičaj da je prekrasan. I ja za svoj isto tako mislim da je divan i poseban.

Erin Zagvozda, 5. razred

OŠ Matija Gubec, Čeminac

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori