Jer moja priča blista budi furešta il’ turista!

Zora Car: Tajanstveni Medvedgrad

Dobar dan! Ja sam Zora i volim svoj grad Zagreb. O Zagrebu ima puno mitova i legendi, tajnih građevina i lijepih znamenitosti. No, ja mislim da vi kao turisti prvo trebate posjetiti Medvedgrad.

Medvedgrad je sagradio biskup Filip u 13. stoljeću na obroncima Medvednice, kao obranu od Tatara, Turaka i drugih osvajača, za tada neutvrđeni Kaptol. Medvedgrad je izmijenio oko stotinu sedam vlasnika, a kao zadnji se bilježe grofovi Kulmer. Vlasnici Medvedgrada su često pljačkali obližnja sela tijekom sukoba Gradeca i Kaptola.

Nakon potresa 1590. godine Medvedgrad je jako oštećen.

Meni je najpoznatija legenda o Medvedgradu ona o Crnoj kraljici. Ona je zapravo bila Barbara Celjska, no zbog okrutnih postupaka i loše naravi te crne odjeće, u narodu je bila poznata kao Crna kraljica. Jednom su zbog velike suše u okolici presušili svi zdenci, pa je narod molio Crnu kraljicu da im da vode, jer jedino zdenac u Medvedgradu nije presušio, no ona ih je odbila. Narod je prokleo Medvedgrad i bacio Barbaru Celjsku u šumu punu medvjeda.

No, sigurno se pitate tko je bila Barbara Celjska? Ona je bila supruga kralja Žigmunda Luksemburškog, koji je često bio radi poslova izvan zemlje, te ga je Barbara zamjenjivala na prijestolju. Bila je žena izvanredne ljepote, inteligentna i oštroumna i stalno se odijevala u crno. Svoj je život završila tragično, umrla je od kuge.

Medvedgrad je, navodno, imao svog vukodlaka. No, naravno da vukodlaci ne postoje. Tako je „vukodlak“ kojeg su ljudi viđali bio zapravo čovjek u bijegu iz umobolnice, sav raščupan i zgrbljen, te je plašio narod.

Ispod Medvedgrada postoje tuneli koji navodno vode do Gornjeg grada i Kaptola.

Sad sam vam rekla samo dio o čarobnom Medvedgradu, no najbolje ćete osjetiti legende i mitove posjetom samom srcu drevne utvrde Medvedgrad!

Zora Car, 4. c razred

OŠ Marina Držića Zagreb

Mentor: Suzana Ložnjak

 

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori