Jer moja priča blista budi furešta il’ turista!

Emili Pernić: Dvojna vrata

Nekada davno u kraljevstu Pulipa, živjela je prekrasna obitelj. Imali su dvije kćeri koje su trebale postati kraljice. Jedna kćer se zvala Pulina, a druga Polina. Polina je bila dvije godine starija od njezine sestre. Njezina krundiba bila je zakazana za sljedeći tjedan. Dok su se družile u dvorištu,  Polina je bila jako tužna. Sjele su razgovarati. Rekla je da je oduvijek htjela biti prva kraljica, ali nažalost joj je sestra starija pa je po pravilima ona trebala biti prva. Pulina je to shvatila kao uvredu pa se počela ljutiti. Mislila je da je Polina naziva nesposobnom za vođenje kraljevstva. Zaključala je vrata od sobe i ostala u njoj do kraja dana. Polina joj je pokušavala objasniti da je ne vrijeđa, ali joj to nije uspjelo. Pulina je danima bila u sobi i jedva je jela.

Jednog dana, dok je vani bio mrkli mrak, Pulina je izašla iz sobe i krenula prema dvorištu. Uzela je svog konja i otišla razbistriti glavu. Vidjela je oglas na kojem je pisalo: „Zeleno kraljevstvo traži kraljicu!“ Mislila je da joj je to prilika da postane kraljica. Odlučila je otići tamo jer su kraljevstva bila jedna do drugog.

Sljedećeg jutra, Polina je krenula prema sestrinoj sobi. Vrata su bila otključana pa je ušla. Vidjela je da nema Puline i počela je paničariti. Pregledala  je cijeli dvorac, ali nje nije bilo. U međuvremenu Pulina je došla u susjedno kraljevstvo. Ušla je u dvorac i otišla do kralja. Zamolila ga je da postane kraljica njegovog kraljevstva. Kralj je prihvatio njenu molbu i imenovao je kraljicom Zelenog kraljevstva.

Informacije o kraljevima i kraljicama se brzo šire tako da je kraljevstvo Pulipa čulo sve o novoj kraljici. Polina je ostala u šoku. Uzela je svog konja i krenula prema Zelenom kraljevstvu. Polina se pomalo privikavala na njezin novi život. Jedini problem je bio njezin izraz lica. Izgledala je tužno i namrgođeno. Polina je došla do dvorca i pitala stražare smiju li je pustiti unutra. Nažalost joj nisu dali jer je Polina zabranila da je njezina obitelj posjećuje.

Polina je čekala ispred ulaza nekoliko sati dok nije smislila plan. Rekla je stražarima da odlazi. Otišla je iza dvorca i popela se na ogradu. Imala je jako puno ogrebotina na rukama, ali se isplatilo. Ušla je i krenula prema vratima. Nevoljama još nije bio kraj, ispred ulaza su bili stražari. Morala im je omesti pažnju. Pustila je svog konja da trči naokolo. Stražari su krenuli loviti konja i potpuno oslobodili ulaz. Polini je to bio pravi trenutak da uđe. Potrčala je i otvorila vrata. Krenula je prema glavnoj prostoriji gdje su kralj i kraljica bili većinu dana. Polina je ušla u tu prostoriju i potrčala prema Pulini. Stražari su je htjeli zaustaviti, ali im je Pulina dala znak da stanu. Polina je došla do nje i zagrlila je. Pulina joj nije uzvratila zagrljaj i odgurnula je. Rekla je Polini da ima pet minuta za objašnjenje. Polina je uzdahnula i počela joj govoriti da je sve pogrešno shvatila. Nije joj htjela oprostiti i potjerala ju je iz dvorca. Polina je ostala u Zelenom kraljevstvu kao obična podanica. Prolazili su dani, a Polina je bila sve tužnija. Sestra joj je svakim danom prolazila pred očima, a nije ju ni pogledala.

Jednog dana je bio izdan oglas o kraljevstvu Pulipa. Polina je otišla pročitati oglas. Pisalo je: „Kraljevstvo Pulipa traži novog kralja ili kraljicu.“ Polina je znala da se nešto loše dogodilo njezinim roditeljima pa je uzela konja i krenula prema svom kraljevstvu. Pulina je to vidjela nekoliko sati kasnije pa je otišla u kraljevstvo Pulipa. Kada je došla, vidjela je Polinu kako plače na ulazu u dvorac. Sjela je pored nje i pitala ju je što se događa. Rekla joj je da su im roditelji umrli kada su išli na put u Crno more. Obadvije su plakale. Polina je dala pismo Pulini koje je napisao njihov otac. Pisalo je:„ Drage moje kćeri, imam dvije želje koje bih htio da mi ispunite. Prva želja je da si oprostite i nađete način na koj ćete oba dvije biti zadovoljne. Druga želja je da preimenujete kraljevstvo Pulipa u kraljevstvo Pula. To je sve što vam želim reći. Obadvije ste jako pametne i naći ćete način da si oprosttie. Voli vas vaš otac.“ Obadvije su jako zaplakale. Zagrlile su se i oprostile si. Bilo im je jako žao što su se svađale. Otišle su iza dvorca i isplakale se. Odlučile su se odmoriti.

Sljedećeg jutra su se našle u dvorištu i počele razgovarati. Ime kraljevstva će promjeniti kada se stvar smiri. Pulina je predložila da se Polina okruni za kraljicu ovog kraljevstva, a ona će ostati kraljica Zelenog kraljevstva.Na kraju je i bilo tako. Polina se okrunila, a Polina je ostala kraljica Zelenog kraljevstva. Nekoliko dana kasnije sestre su odlučile preimenovati kraljevstvo. Otada se zvalo kraljevstvo Pula. Sestre su rasle zajedno i bile su jako sretne.

Pri kraju njihove vladavine, htjele su nekako obilježiti njihovu vladavinu. Htjele su nešto dugotrajno i obilježavajuće. Sjetile su se da su vrata od kraljevstva Pula i Zelenog kraljevstva jako blizu i da bi ih mogle spojiti. Spojile su ih i dobile su vrata sa dva ulaza. Nazvale su ih dvojna vrata kao dvije sestre i dva složna kraljevstva. Ubrzo je to postao najvažniji simbol njihove vladavine. Svi su bili dobrodošli u oba kraljevstva. Podanici su mogli ići iz jednog kraljevstva u drugo bez straha da će završiti s lošim posljedicama. Dvojna vrata su bila znak sloge. Kada bi se netko posvađao i prošao ispod dvojnih vrata, sjetio bi se hrabrih sestara i pomirio se.

Emili Pernić

OŠ Šijana Pula

Mentor: Vladimir Papić

 

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori