Jer moja priča blista budi furešta il’ turista!

Mihael Blažičko: Lijepi si lijepi, naš zagorski kraj

Jedna poznata zagorska pjesma ide ovako: „Lijepi si lijepi naš zagorski kraj, od Zagreba do Tuhlja i opet nazaj.“. Ispravio bih tu pjesmu i rekao da je moj zagorski kraj lijepi od Kumrovca do Dubrovnika i opet nazaj.

Nadomak rijeke Sutle smjestilo se najpoznatije selo na svijetu, a to je Kumrovec. U srcu Kumrovca se nalazi Etnografski muzej Staro selo Kumrovec koji je pravi primjer kako su nekada živjeli naši stari. Posebno je lijepo kada se održava Zagorska svadba pa možete vlastitim očima vidjeti divne zagorske nošnje, mladence i svatove kako se zabavljaju. Prekrasno je prošetati Alejom javora, kojih je 88 – po jedan za svaku godinu Titova života. Mnogo sadržaja krije se u tom malom lijepom selu. Sidonija Erdody Rubido bila je prva hrvatska operna primadona i svoje djetinjstvo provela je u Razvoru kraj Kumrovca pa tako imamo i spomenik njoj u čast. U blizini je Park šuma Dubrava u kojoj su smješteni drveni likovi iz bajke, pa možete pozdraviti Crvenkapicu, Šegrta Hlapića ili Pinokia. Na samom ulazu u Kumrovec nalazi se spomenik hrvatskoj himni, koji je jedini spomenik himni u svijetu. Ako još do sad niste odlučili posjetiti Kumrovec, onda morate doći u proljeće ili na jesen kada se održava svjetsko prvenstvo u rally-u (WRC) ili naš Rally Kumrovec-prvenstvo Hrvatske.

Mogao bih nabrajati do sutra, ali bih tako otkrio sve zanimljivosti o malom, ali velikom Kumrovcu. Neka ostane nešto što ćete sami istražiti i ugodno se iznenaditi. I zato pinklec na pleča i put pod noge za Kumrovec!

 

                                      Mihael Blažičko, 4. razred

OŠ Josipa Broza Kumrovec

učiteljica: Marina Sušec

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori