Jer moja priča blista budi furešta il’ turista!

Petar Kladnički: Dođite u Kumrovec!

O, dragi putniče!

Mjesto u kojem živim zove se Kumrovec.
Ono se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske u prekrasnom Hrvatskom zagorju. Na samom ulazu u Kumrovec dočekat će te spomenik hrvatskoj himni „Lijepa naša domovino“ pokraj koje se nalazi šetnja kroz krošnje.
Zelenjak je kao iz bajke, prekrasan i tu moraš uzeti kratak predah i uživati u prirodi i u žuborima rijeke Sutle dok ispijaš kavu na terasi poznatog restorana Villa Zelenjak – Ventek.

Kreneš li dalje cesta će te odvesti do centra Kumrovca. Tamo ćeš vidjeti novootvoreni park koji je posvećen prvoj opernoj pjevačici – Sidoniji Erdödy Rubido. Nasuprot parka nalazi se etnografski muzej Staro selo Kumrovec u kojem te pozdravlja kip Josipa Broza Tita kojeg je napravio Antun Augustinčić iz malog grada prije nas, Klanjca. Ako ne znaš, ovo selo je rodno mjesto Josipa Broza Tita. U samom muzeju možeš vidjeti kako se nekada živjelo, običaje koji su izumrli, ali i one koje vrijedno čuvamo. Iznad muzeja nalazi se Titova rezidencija u kojoj se vidi raskošan život koji je živio Josip Broz Tito. Iznad rezidencije na brežuljku je nekada davno bila kapelica sv. Roka, ali sada se ondje nalaze samo ostatci, odnosno njezini temelji. Na tim temeljima se jednom godišnje ipak održava misa na otvorenome iz poštovanja prema prošlosti. Pogled s tog brežuljka je prekrasan te svakog  putnika ostavlja bez riječi. Vidi se dio doline uz rijeku Sutlu te se vidi Zdenac radosti. A moj djed je prije par godina sudjelovao u njegovoj obnovi. Nedaleko od samog centra nalazi se i čuvena Politička škola i Spomendom, ali nažalost oni nisu u najboljem izdanju te ih je tužno vidjeti tako zapuštene. Između njih se nalazi prekrasno uređena park šuma Dubrava u kojoj se nalazi šetnica uz skulpture iz poznatih bajki. Pravi raj za šetnju, dragi moj putniče!

U Kumrovcu ima puno događanja, a najpoznatija od njih su rally natjecanja – svjetsko i domaće natjecanje. Razne manifestacije poput Zagorske svadbe, Eko, etno fletno, Bučnicafest…

Zato dragi putniče, dođi i posjeti moje mjesto, moj Kumrovec jer sigurno nećeš požaliti!

 

Petar Kladnički, 4. razred

OŠ Josipa Broza Kumrovec

učiteljica: Marina Sušec

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori