Jer moja priča blista budi furešta il’ turista!

Antonio Lauš: Ladimirevci

Svakom turistu i posjetitelju koji se nađe u Slavoniji predložio bih posjet malom selu u srcu Slavonije – Ladimirevcima. Ladimirevci su selo s velikim srcem, ispričat ću vam zašto to mislim.

Na samom početku posjeta ispričao bih legendu o imenu sela. Svatko tko bar jednom posjeti Ladimirevce trebao bi znati i čuti kako je od ”Lad i mir Evci” došlo do naziva mjesta Ladimirevci. Legenda kaže da je na ulazu u mjesto stajao grob na kojem je pisalo “Lad i mir Evici”. To je bio grob mlade djevojke Evice koja je preminula od tuge zbog nesretne ljubavi. Grob je bio smješten ispod stabla koje je Evici osiguralo lad odnosno hlad, hladovinu.

Nakon legende sljedeće nezaobilazno mjesto koje bih svima pokazao spomenik je Fabijana Šovagovića. Fabijan Šovagović poznati je hrvatski kazališni i filmski glumac, redatelj i pisac koji se rodio baš u Ladimirevcima. Sve zanimljivo o poznatom glumcu Fabijanu saznali bi upravo tamo čitajući s njegovog spomenika.

Turistima bih pokazao moju školu, Osnovnu školu Ladimirevci, koju polazi 300-tinjak učenika, nogometni klub Slavonac i najvažnije mjesto u Ladimirevcima – SOS Dječje selo Ladimirevci.

SOS Dječje selo Ladimirevci drugo je takvo selo u Hrvatskoj. Poznato je po brizi i ljubavi koja se pruža mnogoj djeci. O selu bih svim posjetiteljima ispričao sve iz prve ruke jer sam i sam stanovnik toga sela. Pokazao bi posjetiteljima kuće SOS Dječjeg sela i objasnio kako na kućama ne stoje kućni brojevi nego su kuće dobile svoj naziv po voću i povrću. Tamo možemo pronaći kuće zvane Lubenica, Luk, Rotkvica, Jabuka, Suncokret, Bundeva i meni najdražu kuću, kuću Kesten. U središtu sela nalazi se amfiteatar koji služi za sve važne naše događaje. Glavno mjesto zabave sve djece je dječje igralište. Osim kuća u Dječjem selu Ladimirevci smješteni su i uredi. U uredima možete saznati na koji način i vi možete pomoći SOS Dječjem selu da u njemu i dalje raste briga, pažnja, ljubav i radosna djeca.

Za sam kraj, nakon posjeta SOS Dječjem selu Ladimirevci, ostavio bih prekrasnu prirodu koju ima naše selo. Poveo bih vas u šetnju uz prekrasnu rijeku Karašicu koja Ladimirevce obavija.

Antonio Lauš,  4.a

OŠ Ladimirevci

Mentorica: Marina Arambašić

Antonio Lauš: Ladimirevci
Antonio Lauš: Ladimirevci

 

 

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori