Jer moja priča blista budi furešta il’ turista!

Mihael Topljak: Bjelovarski paviljon

Danas ću vam reći koji je simbol moga rodnog grada Bjelovara i sve što o njemu trebate znati. Počnimo!

Bjelovarski paviljon izgrađen je 1943. godine na Trgu Eugena Kvaternika od bračkoga kamena. Zato je prekrasne bijele boje koja Bjelovar ističe od drugih gradova. Najveći je kameni paviljon u Europi.

Na mjestu paviljona se nekada nalazio zdenac, a danas oko njega stražu drže četiri ponosna kipa: kip sv. Jelene Križarice, kip sv. Ivana Nepomuka, kip sv. Terezije Avilske i kip sv. Jurja. Svakodnevno ga čuva i katedrala Svete Terezije Avilske koja je od njega udaljena samo nekoliko koraka.

Na paviljonu se odvijaju razni koncerti, priredbe i predstave zašto što je on središnji dio našega grada i od njega se zvuk širi na sve strane svijeta. U Adventu se na paviljonu upale četiri velike adventske svijeće, a za vrijeme Uskrsa svih pet bjelovarskih osnovnih škola stave pisanice oko njega. U ta blagdanska vremena naš paviljon izgleda osobito lijepo. Svakodnevno privlači šetače i djecu koja se igraju na njemu ili oko njega i veselo se smiju.

Bjelovarski paviljon je zbog svoje ljepote srce i duša mojega grada, te pozivam sve da ga posjete i uvjere se u sve što sam napisao.

Mihael Topljak, 4.c

III. osnovna škola Bjelovar

Mentor: Suzana Turković

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori