Jer moja priča blista budi furešta il’ turista!

Tia Cindori: Ime moga sela

U Varaždinskoj županiji postoji jedno selo koje se zove Gornji Kneginec. Nije malo, ali nije ni veliko. Smješteno je na brežuljku i gleda prema gradu Varaždinu.

Imam sreće što znam kako je moje selo dobilo ime. Postoje dvije legende o tome. Prva legenda govori o kneginji koja je živjela u utvrdi uz Kneginečku kulu. Ona je bila žena Andrije II. Od njemačke riječi Konigin (kneginja) mogla je nastati riječ Kehne i na kraju Kneginec. Druga legenda govori da je Kneginec dobio ime po riječi Kehne koja znači utvrda ili zatvor u kojem je kralj Emerik zatočio svog brata Andriju II. Prije nego je umro kralj Emerik, Andrija je pušten na slobodu, a kasnije je postao kraljem. U kuli je tijekom zatočeništva možda čitao knjige da mu vrijeme brže prođe. Danas je ostala samo kula po kojoj je Kneginec dobio ime, a ta kula se zove Andrijina kula.

Moje selo puno je povijesti. Dođite nas posjetiti jer tu žive dobri ljudi koji će Vas počastiti ukusnim domaćim kolačima. Dođite posjetiti i kulu Andrije II da vidite što je sada u njoj, a možda ćete saznati i još neku novu priču.

 

Tia Cindori,  3. b

OŠ Kneginec Gornji

Mentor: Lidija Novosel

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori