Jer moja priča blista budi furešta il’ turista!

Fabijan Pavošević: Legenda iz Valpova

Na istoku Hrvatske postoji mali grad velikoga srca pod imenom Valpovo. Od uvijek se u tome gradu događaju važne stvari pa nije čudno da u Valpovu postoji jedna davna legenda.

Za vrijeme napada Turaka na Valpovo ubijen je plemić Nikola kojeg je jako voljela djevojka Katarina. Katarina je pokušala ubiti turskog vođu ali ga je uspjela samo raniti. Turcima se to nije svidjelo pa su ju zakopali naglavačke i na nju bacili tri topovske kugle…tako je započela ova legenda. Nakon mnogo godina, natporučnik Kušan se liječio u nekadašnjim toplicama koje su bile u blizini dvorca Norman- Prandau. Zato je bio gost baruna Prandau te je spavao u dvorcu. Nakon nekoliko noći provedenih u dvorcu tvrdio je da nije mogao spavati jer mu se javljao ženski glas i rekao da je duh mlade djevojke koja je zakopana u dvorištu dvorca. Duh djevojke je tražio od natporučnika da iskopa kosti i sahrani ih na groblju kao što se sahranjuju svi kršćani. Plemići nisu odmah povjerovali Kušlanu ali su nakon nekog vremena ipak kopali tamo gdje je on pokazao da je djevojka zakopana. Udarili su u nešto tvrdo. To je bila topovska kugla. Kopali su dalje i pronašli još dvije topovske kugle. Ispod kugli su pronašli i kostur. Odlučili su ga zakopati na groblje povjerovavši da je to ipak kostur djevojke Katarine.

Katarinin grob se i danas nalazi na valpovačkom groblju. Dođite i slobodno provjerite, a priča se da je ispod kostura zakopano i blago.

Fabijan Pavošević, 4.i

OŠ Ladimirevci – PŠ Ivanovci

Mentorica: Marija Bulut Lukačević

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori