Jer moja priča blista budi furešta il’ turista!

Tara Varžić: Valpovačka tajna

Mislite li da je naš slavonski grad Valpovo samo običan grad? Pa nije! U našem gradu nalazi se prekrasan dvorac Prandau- Normann, a o njemu priča jedna legenda…

U davnom 19. stoljeću u dvorcu baruna Gustava Prandaua u Valpovu je boravio bolesni natporučnik Kušlan. On je tvrdio da mu se noću u dvorcu pojavljivao duh mlade djevojke te da radi toga nije mogao spavati. U tu njegovu priču povjerovala je samo jedna osoba jer je ta priča zvučala nevjerojatno. Neobični događaj zabilježen je i u Ljetopisu osječkog kapucinskog samostana, a o tom događaju pisalo se i u časopisu „Vienac“. Kušan je tvrdio da mu je duh mlade djevojke rekao  kako je ona ubijena u dvorcu prije sto godina, a njezino tijelo je zakopano u blizini kapelice i to glavom prema dolje. Duh mu je rekao da se neće smiriti dok se njezino tijelo ne iskopa i sahrani u posvećenoj zemlji. Duh djevojke je obećao natporučniku Kušlanu da će mu vratiti zdravlje i pokazati mu gdje je skriveno blago u valpovačkom dvorcu ako iskopa njezino tijelo i sahrani ga na groblju. Kušlan je sve to ispričao i barunu Gustavu ali mu barun nije povjerovao. On je pretpostavljao da Kušman ima priviđenje zbog njegove bolesti i lijekova koje uzima. Barun je bio uvjeren da je Kušman sve pomiješao jer se sjeća priče o ratu Valpovčana protiv Turaka i o legendarnoj junakinji Katarini. U 14. stoljeću Turci su napali valpovački dvorac kojim je tada vladao hrvatski velikaš Ivan Morović. U to vrijeme u dvorcu je živjela djevojka Katarina koja je voljela viteza Nikolu. Turci su prijevarom ubili Nikolu, a hrabra Katarina je uzela nož i uspjela raniti Murad- bega. Turci su ju za kaznu zakopali živu naopako, tako da su na njezine gležnjeve stavili tri topovske kugle da se nikako ne može izvući. Barun Gustav je pokušao uvjeriti natporučnika Kušlana da je on sanjao Katarinu pa zato misli da je vidio bijelog duha. Kušlan je rekao da mu je duh djevojke prijetio da će umrijeti ako ne iskopa djevojku. Barun i dalje nije vjerovao pa je Kušlan sve ispričao njegovoj supruzi barunici Prandau. Ona je zamolila supruga da ispuni molbu bolesnika. Barun je pristao i stvarno su pronašli kostur zakopan naopačke na mjestu koje je pokazao Kušlan. Premjestili su kostur i zakopali na valpovačko groblje. Kušlan je obećao da će pronaći zakopano blago ali nije uspio. No, blago nije izgubljeno jer je natporučnik Kušlan zapis o tome gdje se nalazi blago predao trima osobama iz Valpova koje nisu u rodu s barunom. Ne zna se tko su te osobe ali zapis o zakopanom blagu se još uvijek postoji negdje među Valpovčanima.

Ovaj grad još uvijek čuva tajnu blaga i grob mlade djevojke, a duh još uvijek ponekad luta hodnicima valpovačkog dvorca. Svatko tko posjeti Valpovo može provjeriti je li ova legenda istinita, a možda pronađe Katarinin grob ili čak sazna gdje se nalazi blago.

Tara Varžić, 4.i

 OŠ Ladimirevci – PŠ Ivanovci

Mentorica: Marija Bulut Lukačević

Ilustracija: Tara Varžić

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori