Neka bude što deblja jer je plod našeg podneblja

Ida Martinović: Čudesna godišnja doba

Jednom davno dogodilo se nešto jako čudno. Cijelu godinu nije bilo ni voća ni povrća. Sva godišnja doba su se pomiješala. U prvom mjesecu je bilo vruće i sušno. U petom mjesecu je padala kiša i lišće je bilo šareno. U sedmom mjesecu je bilo hladno i padao je snijeg. U listopadu je sve cvjetalo i budilo se. Bila je jedna djevojčica Lena. Jednog dana Lena pita mamu:

“Mama, zašto je sve ovako čudno?”

Mama odgovori: “Ne znam, valjda se nešto događa na Prijestolju Mjeseca.”

“A što je Prijestolje Mjeseca?”

“To je jedan stolac na koji svaka tri mjeseca sjeda ili gospodin Ljeto ili gospođa Jesen ili gospođa Proljeće ili gospođa Zima.”

I tako su prolazili vrući i sušni dani. Nije bilo ni kapljice vode. I napokon došla je Nova godina! Točno u ponoć i jednu sekundu netko je nazvao Lenu preko njezine ogrlice. Oo, zaboravila sam vam reći, Lenina ogrlica je čarobna. Točno u ponoć i jednu sekundu Lenu su nazvale gospođe Jesen, Zima i Proljeće. Gospođa Jesen sve objasni:

„Bok Lena. Želim ti reći zašto je sve ovako zbrkano. Mi godišnja doba smo se posvađali. Nismo se mogli dogovoriti tko će biti na Prijestolju Mjeseca. Svako malo smo se naguravali. Odjednom gospodin Ljeto odluči ovako: Ja ću cijelu iduću godinu vladati, vi u kavez. Dajte mi knjige i doviđenja!. Zato smo i završile ovdje u kavezu. I još nešto, moraš nas spasiti najkasnije petog prvog inače će Ljeto vladati budućih sto godina. Stotu godinu njegovog vladanja on i mi ćemo izgubiti moć i vladavine više neće biti i svijet će nestati. Sada moram ići, nadam se da ćemo se uskoro vidjeti.“

Prekine gospođa Jesen poziv.

Lena se zamisli i sve kaže mami. Mama joj predloži da nađe tu knjigu i napravi raketu. Lena se složi i počne gledati u ogrlicu. Lena nešto vidi na ogrlici i to dodirne. Iz ogrlice izađe knjiga u kojoj je sve pisalo. Lena samo pročita gdje se nalaze i odjuri van. Vani je prikupila prijatelje i susjede da joj pomognu izgraditi raketu. Lena je svima rekla da raketa mora imati: šest turbo pogona, tobogan za hitno spuštanje, šiljati vrh, dvije noge itd. Svatko je dobio svoj posao, a Lena je govorila gdje što stoji. Nakon dva dana raketa je bila gotova i Lena je poletjela na Mt Everest. Kada je stigla, Lena se prišuljala do kaveza i svojom čarobnom ogrlicom otključala kavez. Skupa s gospođama Jesen, Proljeće i Zima dođe do gospodina Ljeta i kaže:

„Nećeš ti više vladati!“

Gospodin Ljeto odgovori: „Ohoho, koga mi tu imamo? Nećeš ti mene pobijediti. Ja ću vladati još sto godina.“

„E pa nećeš, ja ću odrediti redoslijed i ti ćeš ga poštovati.“

Lena strogo pogleda Ljeto a on se posrami. Nije mu bilo druge nego složiti se. Lena je odredila ovako:

„Gospođa Proljeće će vladati treći, četvrti i peti mjesec. Gospodin Ljeto će vladati šesti, sedmi i osmi mjesec. Gospođa Jesen će vladati deveti deseti i jedanaesti mjesec. Gospođa Zima će vladati dvanaesti, prvi i drugi mjesec.“

I tako je cijela godina bila lijepa i normalna. Lena je spasila svijet.

Ida Martinović, 3.a

OŠ Petra Preradovića, Zagreb

Mentorica:Vanja Vukosavić

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori