Neka bude što deblja jer je plod našeg podneblja

Dino Mladinić: Detektivska priča

Detektiv O’Brien i njegov majstor Jacob najbolji su prijatelji i partneri, preko dvadeset godina. O’Brien i Jacob žive u Americi. Neizmjerno su dobre i mirne osobe. O’Brien ima tri brata blizanca Marcusa, Larryja i Franka, koji također žive u Americi.

Njih četvero izgledaju identično, toliko su slični da ih i vlastita majka ponekad zamijeni. Žive u blizini poznatog ”Zlatnog mosta”. Tako je nazvan jer legenda kaže da u njemu ima nekoliko stotina kilograma zlata. O’Brien je detektiv koji putuje po Americi, a majstor Jacob mu izrađuje opremu i oružje za misije. Marcus živi sa ženom i dva sina vrlo miran i skroman život, te radi u turističkoj tvrtki. Larry je samohrani otac jednog sina i radi dvije smjene u lokalnom kafiću kako bi zaradio novac za njega i sina. Frank je najstariji brat. Trenutno je u nekom malom apartmanu, ali bio je prije godinu dana bio u zatvoru na tri godine zbog pokušaja ubojstva nad nekim strancem koji mu je pokušao ukrasti automobil.

Jednog jutra, prije nego što je O’Brien otišao popiti kavu, svratio je u radionicu do Jacoba. Odmah, kada je ugledao O’Briena, Jacob mu je nešto donio. O’Brien nije znao što mu to pokazuje. Jacob mu je objasnio da je to kao kemijska olovka, ali kada pritisneš gumb na vrhu, ona ispuca metak. Ta mala željezna kemijska olovka bila je opasna. Jacob je opazio da O’Brien nije dobre volje i zatim ga je upitao što nije u redu. Sjeli su na kauč na drugoj strani sobe i O’Brien mu je ispričao kako ga je jučer zvala španjolska vlada kako bi došao na jednu vrlo važnu misiju. Napomenuo je: ”Bogu hvala, rekli su da će mi platiti trideset tisuća eura”. Jacobu se svidjela ideja.

Iduće jutro na aerodromu čekali su i tražili gdje je označeno za njihov let. Kada je avion poletio, O’Brien je nepomično sjedio cijeli let jer se bojao visina. Kada su sletjeli, otišli su ostaviti stvari u hotelu i odmah su se uputili zgradu španjolske vlade.

Došli su ispred zgrade i Jacob je odmah utišao ton na mobitelu u slučaju da mu ne zazvoni tu u zgradi telefon. Čim su ušli u ured predsjednika vlade, dočekao ih je neugodan prizor. Stali su nepomično i gledali kako je neki ubojica s maskom na licu upirao pištoljem u predsjednika španjolske vlade. Srca su im snažno kucala, pa je O’Brien pokušavao duboko disati kako bi se smirio. Jacob i O’Brien su odmah izvadili pištolje. Pucali su u isto vrijeme i promašili ubojicu, ali on je uspio upucati predsjednika vlade u rame i pobjeći kroz otvorena vrata.

Policija i hitna pomoć su odmah stigli. Hitna je smjesta odvela predsjednika u bolnicu. Policajci su pogledali nadzorne kamere i vidjeli kako osoba poput O’Briena ulazi u toalet i nakon tri minute izlazi s maskom na licu i pištoljem iza leđa. Policija je odmah uhitila O’Briena i Jacoba i odvela ih u policijsku stanicu. Tamo su ih počeli ispitivati o tom događaju. O’Brien je naveo kako ima tri brata koji su identični kao te kako on ne mora biti krivac. Tvrdio je isto kako je on u trenutku pucnjave, bio na vratima i prijetio ubojici da će ga upucati ako on nešto napravi predsjedniku vlade što on može i posvjedočiti.

Policija je poslala međunarodne naloge za očitovanje po Marcusa, Larryja i Franka. Nakon dva dana sva su braća bila na jednom mjestu. Policajci su ih ispitivali i nakon duljeg razgovora odlučili su ih pustiti jer su imali svi imali čvrst alibi tijekom tog događaja.

Kada su došli nazad u Ameriku, Obrien je odlučio svratiti kod Larryja kući, ali tamo je sreo njegovog sina Mikea. Upitao ga je  gdje mu je otac, a Mike je rekao da je na poslu. O’Brien se na to nije začudio. Mike mu je ispričao kako njegov otac stalno radi, ali i da je bio u Španjolskoj prije nekoliko dana i vratio se jučer navečer. Mike je spomenuo i kako mu je otac rekao da ide poslovno. O’Brien je pozdravio Mikea i odmah se uputio u radionicu Jacoba.

Kada je došao kod Jacoba, i sve mu ispričao, odlučili su osmisliti plan kako bi dokazali da je Larry pokušao ubiti predsjednika vlade. Plan je bio ovakav. O’Brien će biti na pozivu sa Larryjem i reći će mu da će samo ugasiti mikrofon jer ga treba Jacob. Zapravo O’Brien neće ugasiti mikrofon i pričat će s Jacobom kako će se u utorak u devetnaest sati naći s predsjednikom španjolske vlade u Madridu u njegovoj palači. Tamo će  ga čekati i dokazati da je Larry krivac. Upravo to se i dogodilo za tri dana. O’Brien i Jacob mislili da su uspjeli namamiti Larryja.

U utorak, O’Brien, Jacob i predsjednik vlade čekali su da se pojavi Larry. Na kraju je zamaskirani čovjeku upao u ured predsjednika vlade. Jacob je sa svojom kemijskom pucao, ali je promašio. O’Brien je zaskočio lopova i maknuo mu masku. Bio je to kralj Španjolske koji je pokušavao ubiti predsjednika vlade. Ispostavilo se da je želio ubiti predsjednika vlade jer je imao malo pažnje i ljudi ga nisu voljeli. Ali O’Brienu nešto nije bilo jasno. Kako je jedan od njegove braće ušao u toalet, a s maskom izašao. Kralj mu je rekao kako je on još prije bio u toaletu, a da je njegov brat Larry bio tamo za natječaj za dobar posao kojeg je na kraju dobio.

U međuvremenu došla je policija i uhitila kralja. Sud mu je odredio deset godina zatvorske kazne zbog pokušaja ubojstva. O’Brien i Jacob su se vratili u Ameriku s riješenim slučajem.

Dino Mladinić

OŠ Šijana, Pula

Mentor: Vladimir Papić

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori