Nikad ne bi pogodio!

POVIJEST NAŠEG GRBA

Kaštel’na je za Ražanac jako važna od davnina. Postoji legenda o toj Kašel’ni i junakinji babi Nidićki.

U vrijeme dok su Turci osvajali naše prostore došao je red da osvoje i Ražanac. Mnogi muškarci su otišli pomoći susjednim mjestima u obrani. Tad su Turci stigli u Ražanac. Žene s djecom, djevojke i poneki muškarac, koji je ostao u selu, sklonili su se u Kaštel’nu. Turci su bili na konjima i bilo ih je puno. Ražančani su se borili, ali su polako gubili bitku jer je Turaka bilo puno više nego njih. Tad je baba Nidićka dovukla košnice pčela na vrh Kašel’ne i rasjekla ih. S vrha ih je bacila  na Turke koji su bili ispod zidina. Pčele su ih počele bosti. Tad su oni pobjegle i više se nisu vraćali u Ražanac.

Eto, od tada se ta legenda prenosi s koljena na koljeno. Kaštel’na i danas diči naše selo. U spomen na taj događaj grb naše Općine krasi Kaštel’na koju okružuju pčele.

Martina Rudić, 4. razred

OŠ Juraja Barakovića, Ražanac

MENTOR: Ana Zekanović, dipl. uč.

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

One thought on “POVIJEST NAŠEG GRBA

  • Koliko fantastičnih pojedinosti nalazimo u legendama. I to je ono što pamtimo i po čemu se sjećamo nekih stvari…ne toliko brojke, činjenice, imena nego baš legende koje nas na krilima mašte nose u neka davna, davna vremena….

    Reply

Odgovori