Tajne priče Zmajčeka Pozojčeka

Zmajček Pozojček i tajna krvave livade

Vjerujete li u legende? Vjerujete li u zmajeve? Trebali biste vjerovati u legende jer su one istinite. Trebali biste vjerovati u zmajeve jer oni postoje. Zmajevi su bića koja mogu živjeti u vodi, zraku ili na kopnu. Neki mogu rigati vatru, letjeti, a svi oni žive tamo gdje ih nitko ne može vidjeti. Sada ćete čuti priču o jednom zmaju kojeg su ljudi nazvali Zmajček Pozojček. Zapravo, njegovo pravo ime je Zee-Yah Bigrama (čitaj: Zija Bigrama) što znači “Zmaj Zaštitnik bagrema”. On je kopneni zmaj, zaštitnik drveća, sa zelenim ljuskama koje mu pomažu da se bolje stopi s prirodom. Na leđima ima jaka krila za let, a čvrste noge mu služe kako bi kopao tunele ispod Starog grada Zrinskih.

Jednog jutra, negdje se zaputio. Krenuo je kroz tunele, pa ga nitko nije mogao čuti ni vidjeti kamo ide. Naime, išao je na tajanstven put. Tuneli su bili mračni i blatni, a mirisali su na vlagu. Iz zidova tunela raslo je korijenje i grebalo ga po krilima. Izašao je kod kapelice Sv. Jelene u Šenkovcu. Ona je posljednji ostatak pavlinskog samostana iz XVI. stoljeća u kojoj je grobnica obitelji Zrinski.

Grijalo ga je poslijepodnevno sunce, a iz šume je slušao cvrkut ptica. Bio je jako žedan, pa je popio malo vode na jezeru. Provjeravao je da li je zrak čist, te se šuljao kroz šumarak. Izašao je na Bedekovićeve grabe. Livada je bila krvava. Krvavu boju daje cvijeće koje raste samo na vlažnim livadama Bedekovićevih graba. Divio se prekrasnim velikim krvarama boje rubina. No, velike krvare nisu jedina njegova tajna. Pogledom je tražio svoju drugu tajnu, a ona je ubrzo dolepršala. Bio je to leptir veliki livadni plavac koji živi na cvijetu velike krvare. On pripada najugroženijim vrstama europskih danjih leptira. Zato su Bedekovićeve grabe proglašene spomenikom prirode i jednim od bisera Republike Hrvatske.

Uz rub livade, crni vranac je pasao travu. Čim se Zmajček Pozojček okrenuo prema vrancu, pobjegao mu je veliki osmijeh. Znate li koja je najveća tajna u svemiru? Tajna ljubavi! Crni vranac se odjednom pretvorio u zmaja, ali ne u bilo kakvog zmaja, nego u zmajicu! Njezino ime je Zee-Yah Vorila što znači “Zmaj Zaštitnik vrela”. Ona je vodeni zmaj koji nema krila, ne može rigati vatru, ali se zbog crne boje pretvara u crne životinje. Živi ispod najvišeg vrha Međimurja – Mohokosa.

Potrčali su jedan drugome u zagrljaj. Oko njih su plesali veliki livadni plavci, a zaljubljeni zmajevi promatrali su zalazak sunca.

Gita Radiković

OŠ Petar Zrinski, Šenkovec

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori