Neka bude što deblja jer je plod našeg podneblja

Marijeta Jurišić Leskovar: Matildin Prirodoslovni muzej

Prije deset godina u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju došla je na svijet jedno malo čudo. To je bila Matilda. Bila je kao stvorena za taj muzej. Matilda je rasla u  miru i jednog dana navršila je deset godina. Tada je prvi put slavila rođendan u muzeju. U tom muzeju su radile Matildina mama Petra i njezina baka Marija.

Taj muzej je imao i mjesto za mumije. Mjesto gdje su životinje i mnoga druga bića. Najbolje u tom muzeju je da ima jedno drvo nasred muzeja. Na njemu je stan za Matildu, njezinu mamu i baku.

Toga dana je Matilda shvatila nešto jako jako čudno.

Rođendan je trajao dva sata. Došlo je sedam sati navečer. Tada su Petra i Marija odlučile da će Matildi reći da je taj muzej čudesan. Matilda je dobila posao u muzeju. Bit će čuvar ujutro dok se muzej ne otvori.

Pao je mrak. Matilda, mama i baka otišle su u stan. Ustvari, nisam rekla da je njezina baka prije bila  jutarnji čuvar. Pomoglo joj je što je Matilda preuzela njen posao jer je bila stara i  željela je ujutro malo dulje spavati.

Matilda je išla spavati i jedva je čekala jutro. Kad je svanulo obukla se i krenula na svoj posao dok su svi spavali.

Dok je čitala bakine upute imala je osjećaj kao da se nešto pomaklo. Okrenula se i vidjela da je nešto izašlo iz vitrine. Mislila je da joj se pričinjava, a kad je protrljala oči shvatila je da je stvarno nešto nestalo. Počela je hodati pa trčati po muzeju i na kraju hodnika vidjela je dva konja koji su izašli iz vitrine.

Sve su se stvari po muzeju počele kretati. Brzo je ponovno pročitala bakine upute i sve joj je bilo jasno. Mora samo reći riječi: STOP STANI i onda bi se sve smirilo. Čula je u daljini da neke životinje pričaju. Otišla je tamo i svi su je pogledali i pitali se koja je ovo sad nova čuvarica.

Matilda se predstavila umiljatim glasom. Svi su nakon toga počeli pričati i govoriti  kako se oni zovu. Bilo je tu imena: majmun Šmrljo, kanarinac Žutko, nojica Rina i puno puno njih.

Polako su se spijateljili. Počelo je sijati sunce i muzej se trebao otvoriti za posjetitelje. Matilda je rekla: Jedva čekam sutra ujutro. Svi su se vratili na svoje položaje. Posjetitelji su počeli ulaziti. A Matilda je ispričala mami i baki što se sve dogodilo.

KRAJ

Marijeta Jurišić Leskovar, 3.c

OŠ Petra Preradovića, Zagreb

Mentorica:Vanja Vukosavić

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori