Neka bude što deblja jer je plod našeg podneblja

Filip Iveković: Bundeva

Ja sam Filip i dolazim iz našeg lepog Zagorja. Danas ću vam pisati o jednom jesenskom plodu koji se zove bundeva ili kako mi u Zagorju kažemo buča.

Podneblje Zagorja je pogodno za bundeve, ljeta su nam topla, a zime blage. Bundeve sadimo u proljeće, a beremo u jesen. Postoji puno vrsta bundeva, ali najviše volimo bundeve u kolaču koji nazivamo bučnica. Bučnica je kod nas pravi specijalitet i nadam se da ste probali pravu zagorsku bučnicu! Fine su i krem juhe s malo preprženih koštica posipanih po juhi, mmmm… već sad osjećam miris mamine juhe i bučnice! Naravno, uz ove fine bučnice, postoje i one koje su samo ukrasne. Njih ukrašavamo kada rastu, kada smo bili manji s roditeljima smo pisali imena na njih pa kako su te bundeve rasle, tako su rasla i naša slova ili ukrasi koje su bake ili mame napravile. Bundeve ili buče koje, nažalost, požute kuhamo svinjama. One koje su najdeblje puštamo da dozore te iz njih uzimamo sjemenke kako bismo ih mogli saditi i sljedeće godine.

Kod nas postoji i manifestacija koja se obilježava u čast bučama krajem mjeseca kolovoza, a naziva se Bučnicafest. Pa ako niste dosad probali pravu zagorsku bučnicu, onda morate doći na manifestaciju i probati sve delicije koje se prave od buča, i slatke i slane. Puno je izlagača bučinog ulja po čemu je Zagorje poznato. Eto, što da vam još napišem?!? Osim da želim da i ove godine imamo velikih i debelih buča i čim više bučinih proizvoda koje ja jako volim.

Filip Iveković, 4. razred

OŠ Josipa Broza Kumrovec

Učiteljica: Marina Sušec

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori