Radovi mladih pera

Ivor Kozić: Iz oblaka prašine i dima

Bio je vedar, sunčan dan. U kraju rijeke Nil živio je jedan narod po imenu Egipćani.

Faraon je naredio robovima da mu sagrade velike trokutaste građevine po imenu piramide.

Robovi nisu znali kako da ih naprave, pa su potražili pomoć od obližnjeg čarobnjaka. Kada su došli do njegove kuće, nije ga bilo. Čekali su da se vrati, a odjednom se stvorio iz oblaka prašine i dima.

Upita ih čarobnjak – Što trebate !?

Jedan od robova po imenu Gilgameš upita može li im pomoći sagraditi piramide. Čarobnjak je pristao na to, ali pod jednim uvjetom.

Da mu donesu glavu čudovišta rijeke Nil.

Robovi se, prestravljeni, počnu dogovarati kako će to učiniti.

Gilgameš se okrene upitati čarobnjaka kako to učiniti, ali čarobnjak opet nestade u oblaku prašine i dima.

Robovi naoružani krenu do Nila. Bila je noć, lagano se počela spuštati magla i puhao je jak vjetar. Ubrzo, nešto se u vodi počne komešati. Naglo iz Nila počne izlaziti sve više krokodila, ali robovi su bili spremni. Imali su mačeve, katapulte, praćke, otrovne strelice,… Međutim, krokodili su samo prošli pored njih bez imalo agresije, izgledalo je kao da od nečega bježe. Gilgameš naredi robovima da se ne povlače. Tada iz rijeke Nil izađe ogromno čudovište, bilo je veliko trideset metara i imalo hrapavu kožu. Katapulti, praćke, strelice, ništa nije pomoglo. Gilgameš naredi da ga ispale iz katapulta. Robovi rekoše Gilgamešu da je lud i da neće preživjeti. Gilgameša ispale iz katapulta i uđe čudovištu u usta, te mu sasiječe utrobu. Robovi počnu slaviti bacajući Gilgameša u zrak. Drugo jutro glavu čudovišta odnesu čarobnjaku. Čarobnjak im reče: dogovor je dogovor i prolije napitke na mjestima na kojima će biti piramide.

Drugi dan piramide izrastu, iz oblaka prašine i dima.

 

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori