Radovi mladih pera

Dani OŠ Šijana: Nije ispalo loše

U jednoj maloj europskoj državi, veličine Luksemburga, građani su bili nezadovoljni i srušili su vladu. Zavladala su maloljetna djeca u općinama, županijama, regijama i državi.
Izabrani su pojedinci s najviše inicijative, timskog duha, talenta, entuzijazma i komunikativnosti.
Djeca koja su stigla učiti i raditi, bila su na vodećim mjestima u svim institucijama. Zato su ih odrasli morali slušati.
Prvo su uveli ekonomsku jednakost. Razlika između bogatih i siromašnih, postala je vrlo mala.
Nakon toga, puno su uložili u besplatno školovanje i odlučili dodjeljivati veliki broj stipendija za one koji su se iskazali u svojem području djelovanja. Ukinuli su ocjene, ali su zato stavili naglasak na aktivno sudjelovanje u projektima i pojedinačni napredak učenika.
Osigurali su još puno besplatnih sadržaja za svoje stanovnike. Tu su se ubrajale bolnice, starački domovi, tereni za različite sportove, zabavni parkovi, parkovi šume te mnogi društveni klubovi.
Stvorili su vedro okružje. Povećali su plaće svojim roditeljima i općenito srednjem sloju.
Odraslima su uskratili ono što je njima bilo najbitnije. Borbu za vlast i novac.
Djeca su se zatrpavala besplatnim slatkišima, mobitelima i PS igrama. Što u biti i nije ispalo loše, zato što im te stvari više nisu bile zanimljive pa su više vremena provodili družeći se u prirodi.
Vladale su glazba i smijeh. Tmurna lica odraslih, zamijenila su nasmiješena dječja lica. Sve je postalo lako. Ljudi su više voljeli jedni druge.
Danas je u svijetu sve previše realno. Ponekad i okrutno. Zato nije loše na trenutak ući u svijet u kojem vladaju djeca.

Jan Pavlović

OŠ Šijana, Pula

Mentor: Vladimir Papić

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori