Radovi mladih pera

Ella Veronika Grbac: Starac i hobotnica

Starac Santiago volio je ići pecati. Već osamdeset dana nije ulovio niti jednu ribu, a prvih četrdeset dana je sa njim bio dječak Manolino.

Jednog dana je odlučio ići pecati dalje nego inače, stavio je mamac na udicu i bacio. Čekao je i odjednom je osjetio nešto, vukla  mu je cijeli čamac. Nije znao što je to, dok nije vidio neke krakove pod vodom. Odjednom se jedan krak zakačio za čamac, s jedne strane, a s druge drugi krak. Starac pucao hobotnicu sa harpunom u krakove, ali nije uspijevao. Čamac mu se prevrnuo našao se u susret sa ogromnom hobotnicom. Ona ga je uhvatila sa krakovima i nije mu dala do zraka, on se borio i nekako se izvukao na površinu. Popeo se u čamac, ali ne zadugo opet ga je hobotnica ulovila. On je uzeo harpun sa sobom. Htjela ga je pojesti, ali je starac pogodio točno usta i umrla je.

On se opet uspio popeti na čamac. Bio je pun vode i raspao se odjednom, starac je bio u strahu usred mora. Nije znao gdje je i kako će se vratiti na obalu. Iznenada je osjetio da nešto prolazi pored njega, vidio gornju peraju kako izlazi na površinu mora i znaju da je kraj da nema spasa. Mislio da je to morski pas, ali se ispostavilo da je to delfin. Starcu je laknulo, delfin mu je htio pomoći.

Starac ulovio delfina i on ga je odveo do obale. Svi su došli trčeći kad su ugledali starca. starci mi sve ispričao i svi su bili u čudu. Slavili su da je Santiago  najhrabriji ribar u Havani.

Ella Veronika Grbac
OŠ Šijana Pula
Mentor: Vladimir Papić

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori