Napiši pjesmu ili priču koju i objavi knjigu svoju!

Petar Grgić: Koze i svinje

Koze i svinje imaju zajedničku školu. Koze vole letjeti, a svinje njih gledati. Imaju jako lijepu zastavu. Zastava ima nacrtane zvijezde žute boje. Na zastavi koze su manje, a svinje veće. Zvijezde su najveće. Koze baš ne vole ići u školu, a svinje vole. Zastava lijepo izgleda zbog zvijezda i lijepo se uklapa sa školom. Kozama se baš sviđa zastava i zvijezde, a svinjama ne. Svinje žele roze zvijezde, manju zastavu i malo veću školu. Svinje su se naživcirale i maknule zastavu. Koze su gledale zašto nema na školi zastave. Primijetile su da su je svinje ukrale. Svinje su rekle da im se ne sviđaju zvijezde. Koze su pitale zašto. Svinje su odgovorile da su zvijezde velike i ne izgledaju lijepo na zastavi. Koze su se složile i smanjile su zvijezde. Vratile su zastavu na školu. Sad zastava ljepše izgleda  i sviđa se i kozama i svinjama. Sad su svinje  odlučile povećati školu. A koze su opet shvatile da nešto smjeraju.

Koze su prišle svinjama i pitale što sada rade. „Hoćemo povećati školu premala je“, rekle su svinje. Koze su se složile. Polako su spustile zastavu i prekrile je platnom da se ne isprljaju zvijezde.

Rad je počeo uvećavanjem škole. Koze su je širile, a svinje povećavale. Tako je to trajalo i trajalo sve dok se nisu završili. Svinje i koze proširile su i povećale školu. Vratili su zastavu na školu.

Nakon dva dana, pala je kiša i uništila grb. Nisu mogli vjerovati. Morali su opet nacrtati zastavu sa  zvjezdicama i grbom. Svinje su crtale zvijezde i grb, a koze ostalo što je trebalo. Škola izgleda jako ružno bez svoje zastave. Na sreću brzo su nacrtali svoju zastavu. Sad škola izgleda puno ljepše. Zvijezde su jako lijepe. Svinje su ih jako lijepo nacrtale. Sad bliješti i škola i zvijezde.

Kozama se nije svidjelo dvorište pa su ga htjeli urediti i proširiti da bude što ljepše. Sad su se svinje pitale što rade. Koze su rekle da uljepšavaju dvorište da bude što ljepše, kao škola i zvijezde. Ponovno su maknuli zastavu i pažljivo je pokrili da se ne uprljaju zvijezde. Za to su se pobrinule i koze i svinje. Onda su zaštitili i školu da se ne zaprlja. Radovi su započeli, ali koze su to pogrešno zamislile pa su to pustile svinjama. Nisu dobro maknule zastavu i nisu dobro zaštitile školu. Jedna koza potiho je rekla ostalima: „Ove svinje  barem nešto znaju osim valjanja po blatu“. Nisu razmišljale da se mogu zaprljati zastava, zvijezde i škola. Zato su dale svinjama svoj projekt. Svinje su započele s novim projektom, a koze su im pomagale. Svinje su spretnije od koza zato što se razumiju u blato, a koze ne. Svinje su završile i uspjele zaštiti školu, zastavu i zvijezde. Maknuli su fasadu sa škole i vratile zastavu. Zvijezde se sad baš lijepo uklapaju u sve. Svinje i koze jako se dobro slažu oko svega zastave, sa zvijezdom i školom. Sad su odlučili napraviti jedan spomenik o školi. Svinje su očistile, a koze radile plan spomenika. Ponovno su zaštitile školu, zastavu sa zvijezdama i započeli. Svinje su očistile i počele s planom kojeg su koze napravile .Koze su još jednom provjerile jesu li su dobro zaštitili školu i zastavu sa zvijezdama. Koze su se pridružile svinjama u pomoć da brže rade. Jako su se lijepo slagali pa se taj njihov trud isplatio.  Završili su svoj spomenik škole. Vratile su zastavu sa zvijezdama i maknuli zaštitu. Sad sve izgleda ljepše. Svinje i koze baš su se potrudile oko spomenika, škole i zastave sa zvijezdama.

Sad kad  su radovi završili, svinje i koze vraćaju se u školu. Kozama i svinjama jako se svidjela škola. Kozama je sve lijepo, a svinjama sve osim zastave. Zvijezda kao da je bila opet  zamrljana. Svinje su je željele promijeniti, a koze ne. Njima se baš sviđala zastava i zvijezda. Koze malo razmislile i složile se sa svinjama. Koze su maknule zastavu i zaštitile školu da se ne zaprlja. Zastavu su dale svinjama kako bi je popravile. Svinje su opet uzele papir i nacrtale zastavu sa zvijezdama. Vratile su zastavu sa zvijezdom na školu .Sad sve izgleda puno ljepše i mogu se vratiti u školu.

Petar Grgić, Pula

 

 

 

 

 

 

 

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori