Tajne priče Zmajčeka Pozojčeka

Franka Štefić: Kako čovjek funkcionira

Svi vi sigurno mislite da cijelo tijelo pokreće mozak, ali to nije točno. Mozak vam pokreće stotinu malih zmajića. Svaki zmajić je zadužen za jedan dio tijela. Neki poslovi su teži, pa taj posao radi više zmajića.

Bio je jedan zmajić koji je svoj posao toliko volio, nikada nije kasnio. Naime, budio se i sat vremena ranije. Taj zmaj se zvao Zmajček Pozajček. On je bio  zadužen za otvaranje očiju ujutro i zatvaranje navečer, a njegova najbolja prijateljica Zmajica Anabela mora svakih osam sekundi trepnuti, tj. stisnuti crveni gumb kako bi čovjek trepnuo. Jedne večeri oko 21 sat Zmajček Pozajček spremao se za krevet, kad odjednom njegov mali mobitel zazvoni. Zvala ga je njegova prijateljica, Zmajica Anabela.Ona je morala pomagati svojoj baki jer su je jako boljela leđa pa nije mogla pročistiti krvne žile. Zamolila je Zmajčeka Pozajčeka da to učini umjesto nje. Naravno, on je pristao. Nakon sat vremena posao je bio gotov. Vratio se kući, legao u krevet i pomislio je da se neće moći ujutro ustati na vrijeme kako bi otvorio ljudske oči. Ipak je uspio zatvoriti i svoje i čovjekove oči. Već nakon par minuta zazvonio je mobitel. Zvao ga je tata koji radi u noćnoj smjeni za disanje pa se ne smije micati cijelu noć. Zamolio ga je da ode pomilovati mozak jednog čovjeka koji nije mogao zaspati. Zmajček Pozajček samo je uzdahnuo i rekao je da će to brzo obaviti. Put nije bio dug. Pomilovao je čovjekov mozak i vratio se kući. Legao je u krevet i čvrsto zaspao. Ujutro nije uspio probuditi ni roditelje, ni djecu, ni druge ljude i svi su se na njega naljutili. Njegova prijateljica Zmajica Anabela bila je razočarana. Šef cijelog tijela koji radi kod mozga otpustio je Zmajčeka Pozajčeka. I tako je Zmajček, očiju punih suza otrčao u tamni dio tijela. Kada je ostao sam, zaplakao je jako, jako. Šef cijelog tijela, zatim je zaposlio Pozajčekove roditelje. Međutim, ljudi su i dalje kasnili na posao, u školu… Anabela je molila šefa da Pozajčeka vrati na posao,što je ovaj i učinio.

Zmajček Pozajček bio je jako sretan. Sada znate tko upravlja vašim tijelom. I da, recite svojim roditeljima, učiteljicama i učiteljima, da niste vi krivi što kasnite u školu. Zmajček Pozajček i zmajići su zaspali.

Franka Štefić

OŠ Frana Krste Frankopana, Osijek

mentorica: Ana Mrđanović

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori